Startpagina Actueel

Agricultura stond er weer in 2017

De land- en tuinbouwdag van Alden-Biesen werd vorig jaaromgedoopt tot Agricultura. Het was een mooie gebeurtenis op zich, maar de weersomstandigheden noopten de organisatoren toen om dit Limburgs land- en tuinbouwevenement af te gelasten. De beurs stond er echter afgelopen zondag weer.

Leestijd : 4 min

Tijdens de officiële opening van Agricultura kwam de schepen van landbouw van Bilzen, Guido Cleuren, terug op de omvorming van de landbouwdag Alden-Biesen naar Agricultura. Tevens werd een nieuw logo geïntroduceerd

De bedoeling was om dit het jaar ervoor reeds te tonen., maar omwille van een al zeer natte junimaand en nog eens overvloedige neerslag enkel dagen voor de aanvang van de beurs waren de terreinen onbegaanbaar. Daardoor moest het evenement toen afgelast worden.

Ruim aanbod

“Landbouw is meer dan het bewerken van de akker en houden van dieren op de boerderij, daarom staat Agricultura voor een ruim aanbod”, legt schepen Cleuren uit. De boompjes in het logo verwijzen naar het groene, landelijke karakter van het evenement en verwijzen naar de hoogstamboomgaarden in de buurt van het evenemententerrein.

Agricultura moet volgens Guido ook staan voor een totaalbeleving: wandelen, proeven, genieten, leren en regelmatig verrast worden in een stijlvol kader. Alle facetten van het platteland konden tijdens Agricultura weer beleefd worden. Het evenement is er in de eerste plaats voor de vakmensen die hun hartje kunnen ophalen te midden van de nieuwe machines die er getoond worden. Dit jaar werd er voor het eerst met ‘Boom your business’ een netwerkevenement gehouden voor de bosbouwindustrie.

Liefhebber

Hiernaast is Agricultura er ook voor de hobbyisten die met hun stamboekdieren elkaar bekampen tijdens de talrijke kampioenschappen. Vervolgens is Agricultura er ook voor de streekproducten en zijn de organisatoren fier op de steeds groeiende streekproductenmarkt die samen wordt ingericht met de provincie Limburg.

Agricultura is er ook voor de kinderen en bij uitbreiding de ganse familie. Voor hen is er op diverse manieren een educatieve gelegenheid om in contact te komen met de landbouw. Zo kon een echte koe gemolken worden of een strobalenberg beklommen. Dit aspect toont mooi hoe Agricultura geëvolueerd is: van een zuivere landbouwhappening naar een gezinshappening naar het model van een Engelse Countryfair.

Agricultura was er niet enkel voor de professionele land- en tuinbouwer, maar ook voor de liefhebber die er zijn prijsbeest komt tonen en voor gezinnen die de landbouw komen beleven.
Agricultura was er niet enkel voor de professionele land- en tuinbouwer, maar ook voor de liefhebber die er zijn prijsbeest komt tonen en voor gezinnen die de landbouw komen beleven.

Promotie

Toch mogen we het doel van Agricultura niet vergeten: de promotie van de landbouw. Deze heeft het vandaag niet makkelijk, bemerkte schepen Cleuren. Denk maar aan de nachtvorst die dit voorjaar kwam op een moment dat hij er niet moest zijn. Deze werd opgevolgd door droogte en hitte, maar de landbouw kampt ook met ‘overberegeling’ en een imago dat achterblijft.

Daarom hebben wij de wil om met Agricultura de landbouw in een positief daglicht te stellen. Hier zijn de organisatoren en deelnemers de voorbije editie wederom in geslaagd. Nooit eerder waren er immers meer standhouders en was er zo veel te doen. Naar schatting waren er zo’n 3.500 dieren aanwezig op het terrein, dat 32ha omslaat. Bilzen was dus even een heel grote boerderij in Vlaanderen.

Economisch belang

Limburgs gedeputeerde voor Landbouw, Inge Moors, wees tijdens de officiële opening van Agricultura op het economisch belang van de Limburgse land- en tuinbouw. Limburg telt zo’n 2.900 land- en tuinbouwbedrijven die een 8.000 arbeidsplaatsen weerspiegelen. Indien we verder gaan kijken in het agrobusiness-complex en ook de toelevering en afnemers mee in rekening brengen, dan komen we aan zo’n 4.300 bedrijven die 20.000 arbeidsplaatsen creëren, zonder de 30.000 seizoenarbeiders erbij te tellen. Dit geeft een toegevoegde waarde van 6,2 miljard euro in Limburg. De land- en tuinbouwsector vormt dus een belangrijke ‘hefboom’ naar andere sectoren toe. “De provincie wil dan ook een faciliterende rol spelen in de ondersteuning van land- en tuinbouwers en in de optimalisatie van alle facetten binnen land- en tuinbouw”, gaf de gedeputeerde te kennen.

Verbreding en ondersteuning

Het Limburgs provinciaal landbouwbeleid zet in op verbreding. Een voorbeeld hiervan is volgens de gedeputeerde de korteketenverkoop. Gefocust wordt hier op de meerwaarde die de landbouwer kan genereren in de verkoop van zijn producten. De korte etenverkoop is een belangrijke bedrijfsactiviteit en een extra bron van inkomsten. Meer en meer consumenten blijken vandaag te kiezen voor producten waarvan zij weten welke man of vrouw erachter staat.

Een ander punt waar gedeputeerde Moors zondagochtend bij stil stond was de ondersteuning van de land- en tuinbouwers. De provincie doet dit o.m. via haar praktijkcentra. Zo is er het Proefcentrum voor de Fruitteelt in Sint-Truiden dat trouwens niet alleen een praktijkcentrum is, maar ook een wetenschappelijk kenniscentrum voor fruit. Ook voor de wijnbouw die in ons land aan belang wint, kan men er terecht. Op akkerbouwvlak is er het PIBO in Tongeren en in het noorden van de provincie is er voor de veehouderij het PVL in Bocholt.

Tijdens Agricultura was ook Lisro (Limburgs Steunpunt voor Rurale Ontwikkeling) aanwezig. Zij integreren door aangepast plantgoed landbouwbedrijven in het landschap en zo wordt er werk gemaakt van de omgevingskwaliteit van de boerderij en het platteland.

Een ander punt waarop nog wordt ingezet door de provincie zijn de imagoversterkende activiteiten voor de land- en tuinbouw. Gedeputeerde Moors haalde het voorbeeld aan van ‘Eet meer Limburg’ een box met lokale ingrediënten die verkocht wordt voor het eindejaar.

T.D.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken