Startpagina Bedrijfsnieuws

FrieslandCampina zet fors in op waterreductie

Zuivelonderneming FrieslandCampina bespaart met behulp van duurzame processen en technologieën maximaal water bij de productieprocessen. Zo bespaart het bedrijf met zijn eigen waterzuiveringsinstallatie jaarlijks 450.000 m³ water voor hergebruik.

Leestijd : 2 min

Vandaag, 22 maart, is het Wereldwaterdag. Water wordt weliswaar ook veel ingezet in de zuivelindustrie.

FrieslandCampina zet sterk in op energiezuinigheid en duurzaamheid, denk bijvoorbeeld aan diverse duurzame verpakkingen. In de productielocatie in Aalter investeerde het bedrijf de afgelopen jaren ook fors met het oog op nog zuiniger waterverbruik.

Jeroen Van de Broek, managing director bij FrieslandCampina in België licht de technologische processen toe: “We leveren al jaren duurzaamheidsinspanningen op vlak van watergebruik. Op de Internationale Wereldwaterdag, zetten we de inspanningen van onze productielocaties graag in de kijker. Het is onze ambitie om ons waterverbruik jaarlijks te reduceren. Bovendien onderstrepen we hiermee nogmaals het belang dat we hechten aan duurzaamheid doorheen de hele keten, van gras tot glas.”

Pionier sinds 2013

Voor de verwerking van zuivel heb je kwalitatief water nodig. FrieslandCampina houdt steeds rekening met de schaarste aan beschikbare watervoorzieningen en droogteproblematiek. Water dat vroeger enkel werd gebruikt om de verschillende installaties in de fabriek in Aalter te reinigen, wordt nu opgevangen, gefilterd en hergebruikt. In 2013 werd FrieslandCampina de eerste zuivelspeler die interne waterstromen zuivert door middel van een eigen waterzuiveringsinstallatie om ze zo te kunnen hergebruiken.

Water dat vroeger enkel werd gebruikt om de verschillende installaties in de fabriek in Aalter te reinigen, wordt nu opgevangen, gefilterd en hergebruikt.
Water dat vroeger enkel werd gebruikt om de verschillende installaties in de fabriek in Aalter te reinigen, wordt nu opgevangen, gefilterd en hergebruikt. - Foto: FrieslandCampina

Inmiddels kwamen er nog bijkomende installaties, waardoor het gezuiverde water aan de hand van bijkomende zuiverings-en behandelingsstappen kan hergebruikt worden op de productielocatie. Dit zuiveringsproces is zo diepgaand dat het gezuiverde water volledig voldoet aan de strengere criteria voor drinkwater. FrieslandCampina heeft zo ongeveer 450 000 m³ water intern kunnen hergebruiken in de productielocatie te Aalter, goed om zo’n 183 olympische zwembaden per jaar te vullen.

Slimme sensoren voor variabele reinigingstijden, energie- en waterreductie

De voortdurende optimalisatie van waterverbruik en energie is work in progress. Om een nog beter inzicht te krijgen in de reinigingsprocessen en zo ook meer water te besparen, bestudeert FrieslandCampina nu het gebruik van slimme sensoren om de hoeveelheid water en energie nodig voor het reinigingsproces te kunnen afstemmen op de specifieke noden zoals concentratie aan reinigingsmiddelen, temperatuur van het water en duur van de reiniging. In plaats van te werken met vaste reinigingstijden, wordt nu dus onderzocht hoe de reiniging kan worden aangepast in functie van de vervuiling. Op deze manier draagt de zuivelproducent opnieuw bij aan zijn jaarlijkse ambitie op het vlak van waterverbruik.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Nieuwe Plus-serie en 6340 Terrus CVT bij Steyr

Bedrijfsnieuws Enige tijd terug presenteerden we de Hybrid-CVT-tractor van Steyr. Terwijl deze het komende jaar nog niet op de markt komt, is dit wel het geval voor andere nieuwe tractormodellen in de Plus- en Terrus-reeks van de Oostenrijkse fabrikant.
Meer artikelen bekijken