Startpagina Actueel

VPF en Suisag werken samen voor duurzame zeugenlijngenetica

VPF, de Vlaamse Piétrain Fokkerij, en Suisag, het Zwitserse veredelingsbedrijf, werken voortaan samen. VPF wordt de exclusieve partner van Suisag voor de distributie van Zwitserse moederlijngenetica in ons land.

Leestijd : 3 min

Beide bedrijven zijn van origine stamboekorganisaties en hebben een vergelijkbare werkingsstructuur. Suisag bezit, net als VPF, een eigen selectiemesterij voor zowel zuivere lijnsdieren als gekruiste dieren en zijn dus ook heel vertrouwd met het uitgebreid aftesten van producten uit hun fokprogramma’s.

De fokkerijvisies van beide partijen lopen parallel en vullen elkaar op bepaalde vlakken prima aan waardoor ze een meerwaarde creëren voor beide partijen én de Belgische varkenshouder.

Robuuste en gezonde biggen zijn voor elke varkenshouder een must

Het Zwitserse edelvarken en het Zwitsers landras van Suisag zijn perfecte lijnen voor het produceren van moederdieren geschikt voor groepshuisvesting of vrijloopkraamhokken. Door de reeds jarenlange fokkerij binnen deze houderijsystemen staan ze hierin verder dan de meeste zeugenlijnen binnen andere Europese landen. Deze moederlijnen zijn ook aantrekkelijk omdat ze een grote worpgrootte hebben en een goede uier voor een maximale melkproductie.

Robuuste en gezonde biggen met een hoog geboortegewicht zijn voor elke varkenshouder een must. Coli-resistentie binnen de lijnen van Suisag versterkt deze positieve eigenschappen. Daarnaast zet Suisag zwaar in op vleeskwaliteit. Met deze samenwerkingsovereenkomst neemt VPF onmiddellijk de exclusieve rechten op zich voor de distributie van Zwitsers zeugenlijnsperma voor eigen aanfokbedrijven binnen België. Het gebruik van de genetica van Suisag staat hierdoor open voor alle Belgische bedrijven, zonder de verplichting een langetermijncontract te moeten ondertekenen.

Heel vooruitstrevende en innovatie genetica

“We zijn ervan overtuigd dat we met deze Zwitserse genetica, die al enkele tientallen jaren geselecteerd en getest wordt, de varkensproductie in ons land vooruit helpen met een heel efficiënt en terzelfdertijd een maatschappelijk verantwoord product. Met deze samenwerking hebben we de unieke kans om de varkenshouderij te voorzien en te ondersteunen met een heel vooruitstrevende en innovatieve genetica”, zegt VPF-voorzitter Eddy Vandycke.

Zwitserse zeugenlijngenetica kent een snelle opmars in heel Europa. Steeds meer Europese varkensproducenten zijn geïnteresseerd in een evenwichtige moederzeug met uitstekende moedereigenschappen en gezonde biggen van goede kwaliteit, omdat dit zowel economisch als maatschappelijk zeer belangrijk is.

“De samenwerking tussen Suisag en VPF is een belangrijke mijlpaal en zal de positie van beide organisaties op de Europese markt versterken. Onze stamboekfokkers werken elke dag met ons samen om het beste varken van de toekomst te produceren. We zijn blij om als niet-Europees bedrijf binnen Europa toch erkentelijkheid te krijgen voor ons product, dankzij de Zwitserse genetica. Zo creëren we opnieuw perspectieven voor de varkenshouders”, zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur van Suisag Leo Müller.

Belangrijke meerwaarde voor de Belgische varkenshouder

Het aanbod van Zwitserse genetica binnen België is een belangrijke meerwaarde voor de Belgische varkenshouder en voor de totale sector. Binnen België was er nood aan nieuwe aanvullende genetica, waarmee varkenshouders hun fokkerij kunnen ondersteunen, zonder verplichte langetermijncontracten, en dit binnen eigen aanfok of rotatiesystemen.

Het sperma van de zeugenlijnberen kan verkregen worden via alle VPF-KI-stations. Het sperma wordt gewonnen uit de uitgebreide berenpool van Suisag, wat betekent dat er een groot aanbod aan genetische diversiteit beschikbaar is. Het sperma is vanaf vandaag verkrijgbaar via VPF. Suisag en VPF kijken ernaar uit om samen te werken.

VPF

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken