Startpagina Bijenhouderij

Bijna 500 ha in beheerovereenkomst met VLM voor bloemenranden

Actieve landbouwers kunnen voor de aanleg en het onderhoud van bloemenranden een beheerovereenkomst met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) afsluiten. Verleden jaar waren er verdeeld over Vlaanderen ruim 1.600 beheerovereenkomsten, goed voor in totaal bijna 500 ha bloemenranden. Ook Boerennatuur zaait bloemenranden op perceelstroken in.

Met de aanleg van bloemenranden kunnen landbouwers bestuivers, zoals bijen en hommels, aantrekken die nodig zijn voor de bestuiving van hun gewassen. Naast bestuivers trekken ze echter ook biologische bestrijders aan. We krijgen dan wel een ‘gratis dienst’ van de natuur, de aanleg en het onderhoud van bloemenranden is dat niet.

De landbouwers zelf, maar ook Boerennatuur, het vroegere Agrobeheerscentrum Eco², zaaien stroken aan langs landbouwpercelen. Er is zelfs een fiscaal voordeel te verkrijgen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Bijenhouderij

Bloemenranden en -weide zijn goed voor iedereen

Bijenhouderij Eddy Decoster en Kristien Van Essche baten in Bertem, op een steenworp van Leuven, een akkerbouw- en fruitteeltbedrijf uit. Al vele jaren leggen ze een bloemenweide aan, sinds vorig jaar ook bloemenranden. “Het is mooi om zien en goed voor de bijen, de fruitplantages en de akkerbouwgewassen”, leggen ze ons uit.
Meer artikelen bekijken