Bloemenranden en -weide zijn goed voor iedereen

Bijenhouderij

Eddy Decoster en Kristien Van Essche baten in Bertem, op een steenworp van Leuven, een akkerbouw- en fruitteeltbedrijf uit. Al vele jaren leggen ze een bloemenweide aan, sinds vorig jaar ook bloemenranden. “Het is mooi om zien en goed voor de bijen, de fruitplantages en de akkerbouwgewassen”, leggen ze ons uit.

Door de aanleg van een bloemenstrook verhoogt het voedselaanbod voor de bestuivers, waardoor hun overlevingskansen toenemen.

Bijna 500 ha in beheerovereenkomst met VLM voor bloemenranden

Bijenhouderij

Actieve landbouwers kunnen voor de aanleg en het onderhoud van bloemenranden een beheerovereenkomst met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) afsluiten. Verleden jaar waren er verdeeld over Vlaanderen ruim 1.600 beheerovereenkomsten, goed voor in totaal bijna 500 ha bloemenranden. Ook Boerennatuur zaait bloemenranden op perceelstroken in.

Al 30 jaar wijdt Felix Wäckers zijn leven aan onderzoek naar bestuivers en natuurlijke vijanden die het gewas beschermen tegen plagen.

Een bloemenrand werkt pas met de juiste flora

Bijenhouderij

Met de lente in aantocht komen ook de fleurigste bloemenranden bijna terug in beeld. Toeristen appreciëren ze in het landschap, maar niet alle landbouwers zijn overtuigd van het nut ervan. Toch wordt vaak aangeprezen dat een bloemenrand de rendabiliteit van een bedrijf kan verhogen. Landbouwleven zocht de waarheid achter die stelling en interviewde expert in plant-insecteninteracties, Felix Wäckers.

Imker Bart Callaert verkoopt in zijn hoevewinkel eigen producten, maar ook producten van andere producenten.

Bart Callaert, van Wallabieke: “De job van treinbestuurder geeft me zekerheid, die van imker een fijn leven”

Bijenhouderij

De imkerij? Dat is een hobby, geeft imker-keurmeester Bart Callaert uit Buggenhout mee. “Mijn hoofdberoep als treinbestuurder is voor mij nodig om een inkomen te garanderen.” De imkerij is dus fijn om erbij te doen, maar sensibilisering vindt hij zeker even belangrijk. “Opdat de bij het weer goed zou doen, moeten we natuurlijk werken. Ik zal ook sensibiliseren als ik mijn bedrijf Wallabieke uitbreid met een serre, klein fruit, kruiden en andere bijenplanten.”

Deze tijd van het jaar houdt Jef zich vooral bezig met de voorjaarscontrole. Foto: SN

“Als grootste imker van België stoot ik op veel uitdagingen”

Bijenhouderij

Jef Torfs (28) uit Aarschot is de grootste imker van België. Hij heeft 1.100 kasten met bijen. Vijf jaar geleden, bij de opstart van zijn bedrijf, waren dat er nog 40. Nu de lente terug begint, komt ook het werk terug op gang. Jef gaat 7 zeer drukke maanden tegemoet.

Jean-Luc Lamont rekent zichzelf bij de ‘opportunistische imkers’. Hij maximaliseert niet, maar koestert zijn bijenvolken.

Begeleiding is cruciaal bij de start als imker

Bijenhouderij

Samen met de start van de lente verhoogt ook het gezoem rondom de bijenkast. Bijen worden niet onmiddellijk aanzien als ‘landbouwdieren’, maar zijn wel belangrijk voor de sector. Ze kunnen ook op een professionele manier gekweekt worden. Redenen genoeg voor een eigen aanpak binnen het departement Landbouw en Visserij. Jean-Luc Lamont, beleidsraadgever maar ook zelf imker, leidt ons rond in de Vlaamse imkerij.