Startpagina Onderwijs

Op het Bernardustechnicum in Oudenaarde zijn duurzaamheid en verbreding troef

Op de schoolhoeve Axelwalle zijn we sinds vorig jaar op zoek naar alternatieve eiwitbronnen die we kunnen telen op onze eigen gronden. We hebben veldbonen in de teeltrotatie opgenomen. Op het tuinbouwpraktijkcentrum Tivoli maakt men ook volop werk van verduurzaming.

Leestijd : 2 min

De veldbonen worden gezaaid in het najaar en worden tijdens de zomer geoogst en samen met tarwe gemalen en ingekuild in een worst. Deze mengeling vervangt een deel van het aangekochte eiwit (sojaschroot) voor het melkvee.

Verder werd ook ingezet op de renovatie van de oude stallingen. Asbest op de daken werd verwijderd en de vleesveestal werd omgebouwd tot een jongvee-kleinveestal. In deze stallingen huisvesten we nu een deel van het jongvee, enkele schapen en paarden die worden verzorgd tijdens de verschillende praktijklessen.

Dit schooljaar zijn we ook gestart met onze hoeve open te stellen voor onze leerlingen uit onze scholengroep, Bernardusscholen, die het wat moeilijker hebben. Deze leerlingen kunnen even hun gedachten verzetten door mee te helpen met de verschillende activiteiten op de hoeve zoals het verzorgen van de dieren. Dit project kreeg binnen onze school de naam ‘Zorg in het groen’. En in coronatijden is dit voor een aantal leerlingen meer dan welkom.

Focus op duurzaamheid

Op het tuinbouwpraktijkcentrum Tivoli maakt men ook volop werk van verduurzaming. Een nieuwe koelinstallatie wordt geïnstalleerd om met minder energie en minder milieubelastende koelgassen onze groenten en fruit te koelen.

Daarnaast was onze klimaat- en substraatcomputer aan vervanging toe. Het aansturen van onze serres zal vanaf nu veel efficiënter en eenvoudiger kunnen gebeuren. Ook zijn we door deze investering mee met de nieuwste technieken inzake klimaatsturing.

Inzetten op lokale verkoop

Om onze kilometers aan transport te beperken, zetten we sterk in op lokale verkoop van al onze eigen geteelde producten. Zo werd onze hoevewinkel vorig jaar met behulp van de leerlingen in een nieuw jasje gestoken. Enerzijds door een doorgedreven kwaliteitszorg voor onze producten en anderzijds de invloed van de coronacrisis vonden heel wat nieuwe klanten de weg naar onze schoolhoeve. Veertig van de 47 verschillende teelten worden op een geïntegreerde methode geteeld met het doel om zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. De 7 overige teelten zoals tomaten en komkommers worden geteeld volgende de biologische productiemethode. Op die manier dragen we ons steentje bij aan het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

We spelen met onze school in op de vraag van de moderne land- en tuinbouwer en dragen we ons steentje bij aan duurzaamheid. Hopelijk kunnen we al deze nieuwigheden en investeringen vlug aan het brede publiek voorstellen via onze virtuele opendeur en hopelijk op de Werktuigdagen in september.

Bernardustechnicum Oudenaarde

Lees ook in Onderwijs

Meer artikelen bekijken