Startpagina Onderwijs

Vabi Roeselare: Biotechnische Wetenschappen krijgt er een broertje bij, Biotechnieken

Woensdag 31 maart kregen we in VABI goed nieuws uit Brussel: een nieuwe studierichting erbij, namelijk Biotechnieken in de 2de graad. De bekende studierichting Biotechnische Wetenschappen krijgt er dus een variant bij vanaf het 3de leerjaar. We beginnen met een leerling in het 6de jaar Biotechnische Wetenschappen, die vertelt over haar stage net voor de paasvakantie.

Leestijd : 2 min

“Ik ben Lotte Lahousse en ik ben 18 jaar. We baten thuis een gemengd landbouwbedrijf uit in Dranouter. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar Biotechnische Wetenschappen in het VABI in Roeselare. Deze richting vind ik leuk en interessant, want je krijgt een goede basis mee over allerlei aspecten, o.a. zaken die je kan toepassen in de landbouw. Maar in de richting Biotechnische Wetenschappen krijg je ook een zeer goede basis chemie, fysica, wiskunde en biologie. Na het volgen van Biotechnische Wetenschappen heb je zeer veel afstudeermogelijkheden: een bachelor of master Chemie, Landbouw, Agro-industrie… met veel tewerkstellingsmogelijkheden. Ik heb net stage gelopen in een groenteverwerkend bedrijf, namelijk Ardo in Ardooie. Mijn stage vond plaats in het labo, waar ik allerlei proeven mocht uitvoeren, zoals het bepalen van rijpheid bij erwten. Tevens heb ik microbiologische analyses kunnen uitvoeren op allerlei soorten groenten zoals bloemkool, spruiten… die Ardo verwerkt. De stage heeft bij mij een positieve stemming achtergelaten. Tijdens de stage heb ik veel bijgeleerd, ik heb ervaren hoe het er ‘op de werkvloer’ aan toegaat en ik heb heel wat onderzoeken mogen uitvoeren.”

Bart Vandenberghe, directeur van VABI, geeft meer uitleg over de richting Biotechnieken: “Mede onder impuls van de voedingsindustrie rond Roeselare starten we vanaf volgend schooljaar met onze nieuwe studierichting Biotechnieken. De richting valt onder D/A of doorstroom- en arbeidsmarkt, dit is de nieuwe term voor een aantal vroegere TSO-richtingen. De nieuwe richting Biotechnieken heeft dus een dubbele finaliteit: D/A, wat betekent dat je na het 6de jaar naar het hoger onderwijs kan, maar dat je ook al de nodige kennis en vaardigheden hebt om te starten op de arbeidsmarkt. In deze richting zijn de specifieke vakken: chemie, biologie, fysica en productie- en procestechnieken. Er komen veel labo’s aan bod met toepassingen uit de voedings-, chemische of farmaceutische sector, waar je later aan de slag kan. Uiteraard zijn ook hogere studies mogelijk zoals een bachelor Agro- en Biotechnologie, Industriële Wetenschappen en Technologie, Gezondheidszorg, Sociale Wetenschappen... Kortom: een nieuwe theoretisch-praktische, wetenschappelijke studierichting met veel labo en zeer veel toekomstmogelijkheden!”

Meer info over deze en andere studierichtingen is te vinden op www.vabi.be. Op vrijdagavond 23 april gaat er een digitaal infomoment door voor alle 12-jarigen, daarna zijn er voor alle kandidaat-leerlingen persoonlijke rondleidingen te reserveren op www.vabi.be.

Bart Vandenberghe, Evelien Debode

Lees ook in Onderwijs

Meer artikelen bekijken