Startpagina Varkens

PRRS-Programma: fokbedrijven, een belangrijke schakel in PRRS-preventie

Een groot deel van de varkensbedrijven in België fokt geen gelten op hun eigen bedrijf, maar koopt deze dieren aan bij een fokbedrijf. Fokbedrijven spelen dus een belangrijke rol in de preventie van overdracht van ziektekiemen, waaronder PRRSV. En daar zijn ze zich ook heel goed van bewust! Een geltenfokker bewijst dit met het verhaal over zijn aanpak.

Op vraag van de fokkerijorganisatie monitort deze varkenshouder al jaren op verschillende dierziekten. “Maar ik vind het zelf ook zeer belangrijk om onze klanten kwalitatief gezonde dieren te leveren. Dit doen we door om de 4 maanden een aantal zeugen en gelten die klaar zijn voor verkoop, te onderzoeken. Toen we begin dit jaar vernamen dat we konden instappen in de nieuwe monitor van het PRRS-programma, de PRRS-Monitor Opfokvarkens, schreven we ons onmiddellijk in. Onderzoek naar PRRSV zat al in onze eigen viermaandelijkse onderzoeken,...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken