Dewulf en Agrointelli onderzoeken autonome oplossingen

Het Robotti-platform is hier ingespannen voor een eenvoudig, getrokken uitgevoerde mechanische bekerpootmachine.
Het Robotti-platform is hier ingespannen voor een eenvoudig, getrokken uitgevoerde mechanische bekerpootmachine. - Foto: Dewulf

Deze gezamenlijke inspanning is ingegeven door een gedeelde visie om de mogelijkheden voor aardappeltelers te verruimen op het vlak van meer duurzame, efficiënte en robuuste productiemethoden.

In een eerste project zal het autonome Robotti-platform met een 4-rijïge Miedema CP 42 bekerpootmachine worden gecombineerd.

Geautomatiseerd werken

Dewulf en Agrointelli zullen hun competenties, ervaringen en technologieën bundelen om samen geautomatiseerde teelthandelingen aan te bieden. Daarbij gaat er veel aandacht naar een hoog niveau van dataverzameling en locatie-specifieke optimalisatie. Agrointelli levert hiervoor het Robotti robotplatform, Dewulf de pootmachine.

De twee bedrijven hebben de ambitie om aardappeltelers te laten genieten van automatisering op het vlak van bodemvoorbereiding, poten en gewasverzorging door middel van een lichtgewicht, geautomatiseerde opstelling.

Eerste project

Voor het eerste gezamelijke project wordt het Robotti-platform gecombineerd met een eenvoudig, mechanisch aangedreven bekerpootmachine. Op die manier kan worden nagegaan welke automatiseringen en optimaliseringen werkelijk nodig zijn bij het poten van aardappelen met een robot.

Dewulf en Agrointelli zien uitdagingen in de aardappelteelt omdat deze geconfronteerd wordt met een gebrek aan ervaren arbeidskrachten, bodemverdichting en een grote behoefte aan duurzame oplossingen.

De autonome aardappelpootcombinatie plantte onlangs op de demonstratievelden van Potato Europe 2021.

Eerder demonstreerde Robotti samen met Wageningen University & Research in Lelystad al het plaatsspecifiek spuiten met betrekking tot aardappelen.

Meest recent

Meest recent