Startpagina Pluimvee

Elf beklaagden staan terecht voor fipronilcrisis

De correctionele rechtbank van Antwerpen behandelt vanaf vandaag/donderdag het zogenaamde fipronildossier. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd nadat in kippeneieren de insecticide fipronil was aangetroffen. Er staan 7 personen en 4 firma’s terecht.

Leestijd : 3 min

De fipronilcrisis was in heel Europa voelbaar. In ons land alleen al moesten bijna 2 miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden. Het begon allemaal met een eierbrekerij uit Sint-Niklaas die op 2 juni 2017 het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) verwittigde dat bij een staalname fipronil was aangetroffen in eieren bestemd voor menselijke consumptie.

Fipronil is een chemische stof met een antiparasitaire werking die onder meer gebruikt wordt in dierengeneesmiddelen tegen vlooien en teken bij katten en honden. Fipronil is echter schadelijk voor de mens en mag dus niet worden toegediend aan dieren die bestemd zijn voor de voedselproductie.

‘Dega-16’ onder vuur

Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat de eierbrekerij de eieren ontvangen had van een pluimveehouderij in Lokeren. De Nederlandse ontsmettingsfirma Chickfriend had de stallen er een bloedluisbehandeling met ’Dega-16’ gegeven. Ook in honderden andere pluimveebedrijven in België en Nederland werd het product ingezet.

Dit legale bestrijdingsmiddel zou door Poultry-Vision uit Weelde (Ravels) zijn vermengd met het dierengeneesmiddel fiprocid, met fipronil als actief bestanddeel. Voordat ’Dega-16’ werd ontwikkeld, was er ook al het product ’Miteclean’ voor bloedluisbehandeling, met amitraz als werkzame stof. Zowel amitraz als fiprocid zou door Poultry-Vision uit Roemenië zijn ingevoerd zonder vergunning.

Proces van start

Vandaag/donderdag gaat het proces van start tegen de verkopers van Dega-16 en Miteclean en tegen de firma’s gespecialiseerd in de reiniging van stallen in de pluimveesector die deze producten hadden gebruikt. Hoofdbeklaagden zijn het intussen failliete Agro Remijsen (waaronder Poultry-Vision valt) en zijn zaakvoerder Patrick R.

Zij worden ervan verdacht zonder vergunning stoffen met een antiparasitaire werking te hebben ingevoerd, gefabriceerd, vervoerd, te koop aangeboden en in bezit te hebben gehad. De verkopers van Dega-16 worden bijkomend vervolgd voor schriftvervalsing nu zij op de wettelijke documentatie en op het etiket van Dega-16 niet zouden hebben vermeld dat dit product de stof fipronil bevatte. Een reinigingsfirma en haar zaakvoerder worden vervolgd voor het gebruik van deze documentatie in het kader van hun commerciële activiteiten.

De verkopers van Dega-16 worden ook vervolgd voor witwas op basis van diverse transacties die ze met de illegale verkoopopbrengst van Dega-16 zouden hebben uitgevoerd. Volgens het openbaar ministerie zouden de beklaagden de feiten hebben gepleegd in het kader van een criminele organisatie en dit sinds maart 2013.

Eis voor schadevergoedingen

Er hebben zich pluimveebedrijven burgerlijke partij gesteld, net zoals de Belgische staat, het FAVV, de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), het Vlaams Gewest, de Vlaamse Landmaatschappij en verzekeraar Fidea. Verwacht wordt dat zij fikse schadevergoedingen zullen eisen. Het proces zal 3 dagen in beslag nemen en wordt op 23 en 30 april nog verder gezet.

Het lot van de 2 bestuurders van het Nederlandse Chickfriend werd op 12 april al beslecht. De rechtbank in Zwolle veroordeelde hen tot een jaar gevangenisstraf voor het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven en het in gevaar brengen van de volksgezondheid. De rechtbank vond het niet alleen bewezen dat de bestuurders wisten dat Dega-16 fipronil bevatte, maar ook dat Poultry-Vision het op hun verzoek had toegevoegd.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken