Kleine familieboeren produceren een derde van het voedsel in de wereld

Volgens de bijgewerkte ramingen zijn er meer dan 608 miljoen familieboerderijen in de wereld, die tussen 70 en 80% van de landbouwgrond in de wereld innemen en in waarde ongeveer 80% van het voedsel in de wereld produceren.
Volgens de bijgewerkte ramingen zijn er meer dan 608 miljoen familieboerderijen in de wereld, die tussen 70 en 80% van de landbouwgrond in de wereld innemen en in waarde ongeveer 80% van het voedsel in de wereld produceren. - Foto: Pixabay

Vijf van elke zes landbouwbedrijven in de wereld bestaan uit minder dan 2 ha, exploiteren slechts ongeveer 12 % van alle landbouwgrond en produceren ruwweg 35 % van het voedsel in de wereld, volgens een studie gepubliceerd in World Development.

Variatie van land tot land

De bijdrage van kleine boeren aan de voedselvoorziening varieert enorm van land tot land, met een aandeel van maar liefst 80 % in China en lage cijfers voor Brazilië en Nigeria. De analyse onderstreept het belang van betere en geharmoniseerde gegevens om beleidsmakers een nauwkeuriger beeld van de landbouwactiviteiten te geven.

"Het is absoluut noodzakelijk dat we het gebruik van de termen familieboerderijen en kleine boerderijen door elkaar vermijden, de meerderheid van de familieboerderijen is klein, maar sommige zijn groter en zelfs heel groot, voegde hij eraan toe," zei Marco Sánchez, adjunct-directeur van FAO's Agrifood Economics Division en co-auteur van het artikel met Sarah Lowder en Raffaele Bertini, die bij de FAO waren tijdens het onderzoek.

In 2014 berekende een rapport van de FAO dat 9 van de 10 van de 570 miljoen boerderijen in de wereld familiebedrijven waren en ongeveer 80 % van het voedsel in de wereld produceerden. Het nieuwe onderzoek - "Welke boerderijen voeden de wereld en is de landbouwgrond meer geconcentreerd geworden?" -beoogt meer duidelijkheid te verschaffen over de gangbaarheid van de omvang van landbouwbedrijven.

Meer dan 608 miljoen familieboerderijen

Volgens de bijgewerkte ramingen zijn er meer dan 608 miljoen familieboerderijen in de wereld, die tussen 70 en 80 % van de landbouwgrond in de wereld innemen en in waarde ongeveer 80 % van het voedsel in de wereld produceren.

Het nieuwe onderzoek geeft schattingen van de omvang van boerderijen: ongeveer 70 % van alle boerderijen, met slechts 7 % van alle landbouwgrond, is kleiner dan één hectare, terwijl nog eens 14 % van de boerderijen, met 4 % van de grond, tussen 1 en 2 ha groot is, en nog eens 10 % van alle boerderijen, met 6 % van de grond, tussen 2 en 5 ha groot is.

Ondertussen exploiteert de grootste 1 % van de boerderijen in de wereld - groter dan 50 ha - meer dan 70 % van de landbouwgrond in de wereld, waarbij bijna 40 % van de landbouwgrond gevonden wordt op boerderijen groter dan 1.000 ha.

LV-FAO

Meest recent

Meest recent