Startpagina Actueel

FAVV verscherpt maatregelen rond vogelgriephaard in Waregem

Het FAVV heeft bijkomende maatregelen genomen na de ontdekking van een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij een vogelhandelaar in Waregem. Het vrijdag ingesteld beschermingsgebied van 3 km rond de haard is uitgebreid met een toezichtsgebied van 10 km. In de zones zijn bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere pluimveehouders van toepassing.

Leestijd : 2 min

Op 22 april is vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld bij een handelaar in hobbyvogels en hobbypluimvee in de West-Vlaamse gemeente Waregem. Het gaat om een hoogpathogene variant van het virus. Op zeven markten (La Louvière, Zinnik, Waver, Péruwelz, Binche, Charleroi en Gognies-Chausse in Frankrijk) werden vogels - waaronder eenden - verkocht die afkomstig zijn van de getroffen handelaar.

Waakzaamheid is geboden

Particulieren die daar dieren hebben aangekocht moeten waakzaam zijn en hun dierenarts contacteren wanneer er klinische symptomen (ademhalingsproblemen, sinusitis, tranende ogen, opgezwollen kop met dikke en blauwe kam en lellen, legdaling, sufheid, gebrekkige eetlust, sterfte, enz) optreden, aldus het FAVV. In het beschermingsgebied (3km) rond de pluimveehandel dienen pluimvee en de andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden.

Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is er verboden. In het toezichtsgebied (10km) is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden, doorvoer door de zone is wel toegelaten.

Bovendien moet elke professionele pluimveehouder in deze bufferzone binnen de 72 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Het virus dat momenteel circuleert is niet overdraagbaar op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd.

Belga

Lees ook in Actueel

Startschot zevende editie Week van de Korte Keten bij Bilzense aspergehoeve

Korte Keten Het startschot van de zevende editie van de Week van de Korte Keten (18-26 mei) werd donderdag 16 mei gegeven op de Bilzense Aspergehoeve Hertenveld. In het bijzijn van de minister van Landbouw en de gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg werd een overzicht gegeven van de meest recente stand van zaken in de korte keten in Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken