Startpagina Actueel

Agentschap Natuur en Bos zet veestapel in voor tijdelijke of permanente beweiding

64 ezels, 226 paarden, 146 runderen en 356 schapen. Het Agentschap Natuur en Bos telt op eigendommen 792 dieren. Daarnaast worden nog runderen gehouden op terreinbeherende verenigingen op gronden eigendom van het ANB.

Leestijd : 2 min

Het aantal runderen dat het Agentschap Natuur en Bos inzet voor tijdelijke of permanente beweiding op gronden eigendom van het ANB is de voorbije jaren gedaald: van 1.119 in 2015 naar 792 in 2020. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister Zuhal Demir bekendmaakte op vraag van Emmily Talpe, Vlaams parlementslid voor Open VLD.

Het aantal dieren van terreinbeherende verenigingen op gronden van in beheer van terreinbeherende verenigingen op gronden eigendom van het ANB is de voorbije jaren gestegen, blijkt uit cijfers van het departement Landbouw & Visserij op basis van VLM-gegevens. In 2019 goed voor 693 schapen en geiten, 140 paarden en 1.020 runderen.

Keuze voor begrazing

De keuze voor begrazing en met welke dieren dit dient te gebeuren, wordt bepaald in het kader van de opmaak van een natuurbeheerplan. “Tijdens de opmaak van het beheerplan worden ecologische, historische, landschappelijke en maatschappelijke aspecten afgewogen. Op basis hiervan wordt dan in bepaalde gevallen weloverwogen gekozen om een bepaald biotoop en landschapsbeeld na te streven door middel van extensieve begrazing met een bepaalde diersoort. In vele gevallen wordt hierbij teruggegrepen naar historische gebruiken (vb schaapskuddes) en meer zelfredzame veerassen, omdat deze beter gedijen in de natuurgebieden van ANB en de terreinbeherende verenigingen”, antwoordt Vlaams minister Zuhal Demir.

Het ANB werkt maximaal samen met lokale landbouwers en heeft derhalve in de loop der jaren de eigen veestapel afgebouwd. “Aangezien er echter geen bijkomende bemesting gebeurt op terreinen van ANB en de terreinbeherende verenigingen, leidt natuurbeheer ook op terreinen waar lokale landbouwers hun vee inscharen op termijn naar een verschraling van deze terreinen. Door deze verschraling neemt de begrazingsdichtheid op voorheen intensief gebruikte gronden af, wat per eenheid van oppervlakte tevens tot een vermindering van de stikstofdepositie en ammoniakuitstoot leidt.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Jury selecteert 24 projecten VLIF toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf

Actueel Van 1 november 2023 tot 31 januari 2024 konden landbouwers voor de eerste keer voor de nieuwe VLIF-subsidie ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’ een aanvraag indienen. Vierentwintig projecten werden door de jury geselecteerd, waaronder een project om geuze te brouwen met zelfgekweekte ingrediënten en een vorm van landschapsbeheer met oude schapenrassen waarbij de eigen wol wordt verkocht.
Meer artikelen bekijken