Startpagina Edito

Begrip voor voedselproductie

In Landbouwleven editie 7 juli publiceerden we een lezersbrief die de problematiek aanhaalt die de plattelandsbewoners ondervinden als boeren en loonwerkers ‘s nachts nog aan het werk zijn. Een prachtige lezersbrief vinden we zelf: hij duidt op een probleem en vanuit de schrijver-landbouwer komt er een mooi gefundeerd antwoord.

Leestijd : 2 min

Ik ondervond zelf ook enkele weken geleden de problematiek: het was een warme nacht omwille van het weer en boven had ik het venster ‘s nachts laten openstaan om toch enige verkoeling binnen te krijgen. Kort na middernacht, ik lag er eens vroeger in dan gewoonlijk en had zelfs al de slaap gevat, werd ik niet alleen wakker maar zelfs ‘opgeschrikt’. Dit omwille van de wikkelarmen die de stretchfolie openrekten om de balen voordroog in te pakken.

Mijn vrouw haar eerste reactie: “schat wat is dit?” Ik: “lieveling rustig, Yves en Hannes van het naburig loonbedrijf zijn op het perceel naast ons huis de voordroog aan het persen en wikkelen. Ik ga snel het raam dicht- doen en we kunnen verder slapen”.

Maar blijkbaar reageert niet iedere plattelandsbewoner zoals ik. Toegegeven, misschien ben ik ook bevoorrecht om zo dicht bij de landbouwsector te staan zodat ik het leven van boer en loonwerker versta en meer begrip toon dan de gemiddelde plattelandsbewoner.

Dit doet mij denken aan een slogan die in het verkeer gebruikt wordt: waar weinig plaats is, is veel begrip nodig. Misschien moeten we het volgende introduceren op het platteland: ‘waar voedsel geproduceerd wordt, is begrip nodig’. Hier lijkt de consument al te vlug aan voorbij te gaan want een klachtenregen komt gauw op gang als ze landbouwers bezig zien: machines zijn groot, maken stof/modder of zijn vervuilend. Maar zonder de boer en loonwerker hun machines komt er niets op ons bord. Evenmin beheren ze de weersomstandigheden om nachtwerk te vermijden. Leg het zo maar eens uit, als de buur klaagt! Het raam dichtdoen kan natuurlijk ook helpen.

T.D.

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken