Startpagina Uw stem

Lezersbrief: ‘Wanneer ik vergelijk met het Milieurapport...’

Lezer én veehouder Bruno De Grande uit De Haan schrijft zijn frustratie over de nieuwe stikstofregeling van zich af in een brief naar minister Demir.

Leestijd : 3 min

Beste minister Zuhal Demir,

Ik zal me even op 2 manieren aan u voorstellen:

Bruno, 32 jaar, sinds 3 jaar trotse veehouder op ons 120 melkkoeien tellende melkveebedrijf in het pittoreske De Haan.

Dit zeg ik tegen onze bezoekers en scholen die langskomen om kennis te maken met onze koeien.

of ...

Bruno, 32 jaar, sinds 3 jaar groteske milieuvervuiler en dierenmishandelaar die ze beter zelf naar het slachthuis zouden voeren.

Dit gevoel heb ik wanneer ik de – al dan niet sociale – media raadpleeg...

Waarom begin ik mijn verhaal zo?

Ik zag u daarnet (zondag 2 mei) op het nieuws uw verhaal doen. De veehouderij is de grote schuldige van alles.

Dus ik dacht, ik doe even wat opzoekingswerk... Ik bekeek even uw facebookpagina. Wat een ‘mooi’ filmpje hebt u gemaakt: onze koeien die Vlaanderen vergiftigen. 78 % van de stikstofdepositie uit de landbouw. Ja goed, mijn koeien produceren mest en urine en wanneer dit samenkomt krijgen we ammoniak, dat is chemie en dat ruik ik zelf ook. Dat gaan we niet ontkennen. Maar dat cijfer, ja dat cijfer van 78 %...

Vergelijking met het Milieurapport

Ik heb even het Milieurapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) – u weet wel die dienst waarvoor u bevoegd bent – geraadpleegd en ik vond het volgende: ‘Binnen Vlaanderen valt het grootste deel van de stikstofdepositie in 2018 toe te schrijven aan de sectoren landbouw (40%) en transport (8%). Verder was 49% van de totale stikstofdepositie het gevolg van import’ (bron: Milieurapport - stikstofdepositie).

Dus ofwel zijn we ondanks alle inspanningen met de landbouwsector heel erg slecht bezig geweest de laatste 2 jaar en is onze uitstoot met 38% toegenomen (op het totaal) ofwel laat u toch wel heel graag wegvallen dat eigenlijk de helft uit het buitenland komt. We zijn al wat framing van ‘de politieker’ gewend, maar ja dit terzijde.

Ik stel u het volgende voor: we sluiten alle veehouderij (u mag het van mij persoonlijk gaan vertellen aan de boeren en de agro-industrie), we importeren al onze dierlijke producten en alle stikstof uit dierlijke mest vervangen we door kunstmest. Dan produceren we alleen maar industriële NOx'n in Vlaanderen. Die zijn toch niet erg...

‘In 2018 bedroeg de gemiddelde stikstofdepositie in Vlaanderen 23,2 kg N/ha’ (Milieurapport). We rekenen even dramatisch zoals u en pakken 50% uit landbouw. Komt dus neer op ongeveer 11,5 kg N/ha uit landbouw. Ik lees verder in het Milieurapport: ‘De mediane kritische lastwaarde voor de meest kwetsbare ecosystemen zoals heide, naaldbos en loofbos bedraagt 11, 10 en 15 kg N/ha’.

U kan waarschijnlijk ook waarnemen dat we dan nog altijd boven de kritische lastwaarde zitten bij een volledige afstoot van de veehouderij. Ik heb dus het vermoeden dat mijn oplossing toch ‘dat’ niet is.

Mevrouw Demir,

Vergeet niet dat wij een sector zijn die de mensen voedt, die de mensen hun honger stilt, die de mensen in staat stelt om ‘s avonds thuis te komen en te kunnen ontspannen in plaats van zelf hun eten (al dan niet dierlijk) te produceren.

Hopelijk denkt u de volgende keer dat u eet, uw wollen trui aantrekt of u zich ontspant, eens aan de veehouder, de land- of tuinbouwer die dag en nacht klaarstaat om ook u te voeden!

Gegroet,

Bruno Degrande

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken