Startpagina Uw stem

Edito: Alles wat je altijd al had willen weten over... landbouw

Het departement Landbouw en Visserij bundelde een massa informatie over de Vlaamse land- en tuinbouwsector in een uitgebreide digitale encyclopedie. De nieuwe cijferwebsite is een mooi en nuttig initiatief want, het stikstofdossier indachtig, weten we dat correcte cijfers hanteren ontzettend belangrijk is.

Leestijd : 2 min

Om de 2 jaar publiceert het departement Landbouw en Visserij het Landbouwrapport (LARA), tezamen trouwens met het Visserijrapport (VIRA). Dat Landbouwrapport geeft – nu al voor de achtste keer – een mooi overzicht van de laatst beschikbare cijfers gecombineerd met de actuele tendensen en vooruitzichten. De editie 2020 is doorspekt met 7 boeiende portretten waarin de bedrijfsleiders onder meer terugblikken op het (eerste) coronajaar. Daarnaast besteedt het rapport veel aandacht aan het landbouwinkomen. Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het departement Landbouw en Visserij, stelt in haar voorwoord dat over dit hete hangijzer veel wordt gediscussieerd. “Er is echter geen sluitende definitie voor en de invulling ervan verschilt.” Het LARA verschaft daarom meer inzicht in het thema via een bedrijfseconomische en een financiële benadering.

Alhoewel het LARA een lijvig werk van zo’n 180 pagina’s is geworden, blijft dit natuurlijk een ‘momentopname’. Eens de dataverzameling over 2020 en het redactionele werk omtrent de belichte thema’s is afgerond, stopt bij wijze van spreken de tijd. Zoals nergens stopt de klok weliswaar ook niet in de land- en tuinbouwsector. De voorbije maanden zijn alweer vele gewassen gezaaid en geoogst en heel wat biggen geboren, eieren gelegd en koeien gemolken. Hopelijk zijn er nieuwe bedrijfsleiders gestart, maar ongetwijfeld telt de sector ook stoppers. De cijfers blijven dus evolueren.

Daarom is de lancering van de nieuwe website www.vlaanderen.be/landbouwcijfers een mooi initiatief. Een website laat natuurlijk toe om alle informatie beter te actualiseren. Dit is onder meer erg nuttig in de tussenliggende jaren, zonder LARA. Op de website vind je veel meer informatie dan in het rapport. De data die vroeger verspreid werden aangeboden of enkel op aanvraag beschikbaar waren, kun je nu vinden op een overzichtelijk platform. De website wil alvast de referentie worden voor actuele data en beschrijvende informatie over de Vlaamse landbouw.

Deze digitale encyclopedie is weliswaar heel interessant voor iedereen in de sector, maar het is natuurlijk zéker een aanrader voor opiniemakers en journalisten, leerkrachten en ambtenaren… Neem een duik in de website en ontdek hoe de vork écht in de steel zit.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken