Startpagina Veeteelt

Snelle hergroei op de reeds gemaaide percelen

Bij diegene die vroeg gemaaid hebben zit er, al is het een kleine snede, in de kuil. Hopelijk is die net genoeg gedroogd voor een goede bewaring. Aan het suikergehalte zal het alvast niet liggen. Zo meldt ons het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) in zijn wekelijkse graslandupdate.

Leestijd : 1 min

Door de regen bevat het gewas dat nog op het veld staat intussen meer eiwit. Bij degenen die momenteel tussen de buien door proberen in te kuilen is een kuiladditief onder de vorm van een inocculant dan geen overbodige luxe.

Heel wat gras op het veld wacht op maaiweer en dat zit er de eerste week nog niet direct aan te komen. Het wordt dus een te zware stengelige snede. De vraag is of ook het eiwitgehalte ondermaats zal zijn.

Groeien doet het gras aan een hoog tempo. Bij de niet gemaaide percelen zit de opbrengst zowat op het maximum (+/-4.000 kg drogestof/ha) dat de grashoogtemeters kunnen meten en onderschatten we daardoor de groei. Bij de reeds gemaaide percelen groeit de tweede snede aan een mooi tempo van een 95 kg drogestof/dag.

LCV

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken