Startpagina Actueel

Fugea wil dat handelsovereenkomst EU-Mercosur opnieuw wordt onderhandeld

Donderdag 20 mei komen de EU-ministers van Handel bijeen. Het is een belangrijk moment om de balans op te maken van de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur. Bij deze gelegenheid organiseert de Belgische Coalitie ‘Stop EU-Mercosur’ een actie.

Leestijd : 3 min

Tijdens deze actie zal eraan herinnerd worden dat het huidige ontwerp-akkoord niet strookt met het regeringsakkoord en dat de uitvoering ervan tal van negatieve sociale en milieu-effecten zou hebben. Zij roept alle Belgische regeringen op om de overeenkomst niet goed te keuren en pleit voor nieuwe onderhandelingen.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

In oktober 2020 heeft de federale regering zich ertoe verbonden de vrijhandel in te kaderen met "afdwingbare en bindende" sociale en milieunormen, om deze in overeenstemming te brengen met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de 2030-agenda. De huidige ontwerp-overeenkomst tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen is echter niet in overeenstemming met de essentiële richtsnoeren op het gebied van duurzame ontwikkeling, eerbiediging van de mensenrechten en gezondheids-, sociale en milieunormen. Terwijl het Waalse en het Brusselse Gewest duidelijke standpunten hebben ingenomen, zijn de meningen binnen de federale en de Vlaamse regering verdeeld.

In juni 2020 had de Belgische Coalitie ‘Stop EU-Mercosur’ al een standpunt ingenomen tegen de EU-Mercosur overeenkomst zoals die in de door de Europese Commissie gepubliceerde teksten staat: “Ondanks talrijke signalen uit diverse sectoren van de Belgische samenleving en in andere Europese landen, blijven de Europese Commissie en de werkgroepen van de Raad die de onderhandelingen over handelsakkoorden begeleiden doof voor de jarenlange kritiek op het Europese handelsbeleid en blijven ze handelsakkoorden sluiten die voorrang geven aan commerciële belangen ten koste van gezondheid, mensen- en arbeidsrechten, en milieu- en klimaatbescherming.”

EU-Mercosur-akkoord is een zwaard van Damocles

Voor Sophie Wintgens, onderzoeker bij de CNCD-11.11.11, "getuigen steeds meer studies van het feit dat de uitvoering van de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur een zwaard van Damocles is voor de toekomst van de planeet, de landbouw, de rechten van werknemers, de rechten van inheemse volkeren, en meer in het algemeen de mensenrechten. Een veelheid van contraproductieve effecten die aan een zijden draadje hangen in de handen van de Belgische en Europese leiders.

In tegenstelling tot andere Europese landen heeft België nog geen standpunt ingenomen over het huidige ontwerp van handelsovereenkomst tussen de EU en de Mercosur. Bij gebrek aan afdwingbare en bindende sociale en milieunormen, en gezien de vele gevaren die het akkoord inhoudt voor het klimaat, het milieu, de mensenrechten, de werkgelegenheid, waardig werk en de levensvatbaarheid van de familiale landbouw, waarop reeds werd gewezen door de Waalse en Brusselse regeringen, vraagt de Belgische Coalitie ‘Stop EU-Mercosur’ aan alle Belgische regeringen om het akkoord niet te aanvaarden. Zij dringt erop aan dat alleen een heropening van de onderhandelingen de vele handelsregelingen met negatieve sociale en milieugevolgen kan wijzigen en krachtige en afdwingbare bepalingen inzake mensenrechten en sociale en milieunormen in de overeenkomst kan opnemen.

Brede coalitie van maatschappelijke organisaties en burgerbewegingen

De Raad Buitenlandse Zaken/Handel van 20 mei is een gelegenheid om dit te herhalen. Van 10 tot 11 uur zal op de esplanade tussen de Raad en de Commissie een mobilisatie-actie plaatsvinden waaraan wordt deelgenomen door een brede coalitie van maatschappelijke organisaties en burgerbewegingen (vakbonden, landbouwers, milieuorganisaties, NGO's, solidariteitsgroepen met de Mercosur-bevolking...

LV-Fugea

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken