Startpagina Economie

De meeste grondstofprijzen liggen laag

Het is een vreemde situatie op de voedermarkten. De maïsprijs ligt momenteel immers laag, maar wel hoger dan de tarweprijs. Ook de sojameelprijzen liggen laag.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten van weken 26 tot en met 28 (23 juni - 13 juli 2025).

Tarweprijzen blijven laag

De Europese tarweprijzen blijven laag. Met voor het septembercontract op Euronext op 9 juli een prijs van 197 euro/ton, is de tarweprijs duidelijk onder het langjarige gemiddelde van 233 euro. Het staakt-het-vuren tussen Israël en Iran zorgde snel voor stevig lagere prijzen voor ruwe olie, wat ook de globale grondstofmarkten mee onder druk zet.

“In Frankrijk is al een aanzienlijk deel – circa 30% – van de wintergerst geoogst, wat ongeveer 10% meer is dan het langjarige gemiddeld rond deze periode van het jaar”, overloopt Beyers de stand van zaken op het veld. “De wintergerstoogst is duidelijk positiever dan vorig jaar, met een stuk hogere hectolitergewichten. Ook voor de Franse tarweoogst verwacht men dezelfde positieve geluiden. De regen was zeker welkom voor de graangewassen, maar regio’s met felle buien vrezen wel voor de kwaliteit van de tarwe die rijp op het veld staat.”

De Europese commissie heeft exportquota gepubliceerd voor Oekraïense landbouwproducten. “Zo komt er een limiet voor Oekraïne om maximaal 1,3 miljoen ton tarwe te exporteren. Er komen wel slechte signalen over de eerste opbrengstresultaten van tarwe in Oekraïne en Zuid-Rusland. De verwachting van een grote tarweoogst op het noordelijk halfrond maakt echter dat graanmarkten eerder bearish – dus laag – blijven.”

Maïsprijs hoger dan tarweprijs

Ook de Europese en internationale maïsprijzen blijven laag. Met een prijs van 199 euro/ton voor het augustuscontract op Euronext op 9 juli, is de maïsprijs duidelijk onder het langjarige gemiddelde van 217 euro. “De Europese tarweprijs ligt momenteel zelfs lager dan de maïsprijs, wat toch wel zeer uitzonderlijk is. Op de Europese maïsmarkt is een geo politieke risicopremie vervangen door een weerrisicopremie. De druk van de gerst- en tarwemarkten blijft echter voorlopig belangrijker dan het weerrisico voor de maïs. Voor gerst en tarwe kunnen droge omstandigheden de oogsten alleen maar versnellen en vergemakkelijken, maar voor maïs breekt nu wel de belangrijke bloeifase aan. De regen van het voorbije weekend zal hier en daar zeker helpen, maar als men vooruitblikt, wordt het terug warm, droog en zeer zonnig weer, wat veel vocht opnieuw doet verdampen.”

De omstandigheden voor de Amerikaanse maïs zijn gunstig. Er is de voorbije tijd genoeg regen gevallen in de belangrijke maïsstaten Iowa en Nebraska. IMEA, het Mato Grosso instituut voor landbouweconomie, voorspelt een verhoging met 7,4% van de opbrengst van de Braziliaanse Safrinha-maïs en ze voorspellen ook 14% hogere export van de nateelt van soja.

Hoge koolzaadopbrengst verwacht

De Europese koolzaadprijzen liggen weer rond de 460 euro/ton op het Euronext-contract van augustus, een dieptepunt in 3 maanden. Dit is onder de langjarige gemiddelde prijs van 489 euro. De druk komt van goede rendementsresultaten in Frankrijk, Duitsland en Roemenië. Ondanks hittegolven in Noord- en West-Europa, verwacht Argus dat de koolzaadproductie in de EU28 in 2025-26 boven de 20 miljoen ton ligt, tegenover 17,6 miljoen ton een jaar eerder.

Voldoende invoer uit Oekraïne zou het evenwicht tussen vraag en aanbod in de EU op korte termijn moeten verbeteren. Hierdoor verhogen de crushmarges in de EU en zal de crushactiviteit normaal toenemen.

De omstandigheden voor de koolzaadoogst van Canada zijn gunstig, met een vegetatie-index boven het langjarige gemiddelde. Wel moeten voorspellingen van droog weer in de komende 15 dagen tijdens de bloeifase in de gaten worden gehouden.

Lage sojameelprijzen

De sojameelprijzen blijven maar dalen, en de wisselkoers helpt ook goedkope Europese import. Beyers: “Zolang het mag duren, want sojabonen maken wel deel uit van de handelstariefspanningen tussen Europa en de VS. De huidige sojameelprijs is met 252 euro/ton op de Chicago Board of Trade (CBOT) zeer laag. We moeten al meer dan 10 jaar terug in de tijd om nog zo’n lage prijs te zien. De sojabonen uit de VS zijn momenteel zelfs goedkoper dan die uit Zuid-Amerika. De weersomstandigheden in de VS voor soja blijven dan ook subliem. Augustus is voor soja normaal gezien de sleutelmaand, maar de omstandigheden zijn momenteel al zo goed, dat men weinig problemen lijkt te verwachten.”

De terugkeer naar een handelsoorlog zet de grondstofprijzen op de CBOT onder druk, meent Raf Beyers. “Er is nog geen handelsdeal met China, en ook andere BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Egypte, Ethiopië, Indonesië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten) worden zo mee in het ‘handelstarievenbad’ getrokken. Ook tegenmaatregelen van de BRICS-landen kijken richting landbouwgrondstoffen.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

FOD Economie stelt neutraal contactpersoon aan voor landbouw- en voedingsketen

Economie De FOD Economie heeft Myrle Claessens, werkzaam bij de dienst Prijzen en Marktwerking van de federale overheidsdienst, benoemd tot neutraal contactpersoon – of referentiepersoon – voor de agrovoedingsketen. Zij is er voor iedereen in de sector; van landbouwer tot winkelketen. De aanstelling van Claessens moet zorgen voor meer evenwicht in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen.
Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

Elsen Traktor NV

Aarschot, Vlaams-Brabant, België

Solliciteer nu

Elsen Traktor NV

Aarschot, Vlaams-Brabant, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures