Startpagina Actueel

SALV vraagt in advies ‘fair trade’ voor een beter landbouwinkomen

De SALV, de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, vraagt dat de federale en Vlaamse overheid optimaal afstemmen bij de omzetting van de richtlijn over oneerlijke handelspraktijken in nationale wetgeving.

Leestijd : 2 min

De verbetering van de inkomens van land- en tuinbouwers hier en in het globale zuiden is essentieel voor de integrale verduurzaming van de voedselproductie”, stelt de SALV in het advies. “Handel in landbouw- en voedingsproducten op basis van eerlijke en correcte afspraken, contracten en voorwaarden is een stap in die richting. De kwetsbare onderhandelingspositie van primaire producten in de voedselketen maakt dit niet evident.”

Positie in de keten versterken, markttransparantie en samenwerking

Daarom wil de Europese Commissie eerlijke handel bevorderen door een lijst met welbepaalde oneerlijke handelspraktijken te bannen. Dit initiatief maakt deel uit van een 3-ledige strategie van de Europese Commissie om de positie van de land- en tuinbouwers in de keten te verstevigen, naast markttransparantie en samenwerking. De SALV is ervan overtuigd dat wanneer deze 3 pijlers elkaar versterken, dat zal leiden tot een betere ketenwerking en fair trade. Vandaar de nood aan grote beleidscoherentie.

Vanuit die visie geeft de SALV een reeks concrete aanbevelingen bij de omzetting van de richtlijn rond onder meer toepassingsgebied, timing, monitoring en evaluatie, voorwaarden voor promotieacties... “De bescherming tegen oneerlijke handelspraktijken dient vooral de weg voor ogen te houden die landbouw- en voedingsproducten volgen van producent tot consument om mogelijk oneerlijk handelsgedrag in de kiem te smoren.”

Omzetlimiet van 350 miljoen euro uit de richtlijn weren

Volgens de SALV moet de bescherming tegen oneerlijke handelspraktijken gelden voor alle spelers in de keten, ongeacht hun economische omvang. De adviesraad vraagt dan ook om een ruimer toepassingsgebied en de omzetlimiet van 350 miljoen euro uit de richtlijn niet over te nemen. Over dit laatste bereikte de adviesraad geen eensgezindheid en nam zelfstandigenorganisatie Unizo een minderheidsstandpunt in.

LV

Lees ook in Actueel

Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden

Actueel De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw stijgt lichtjes. De tevredenheid over de komende 6 maanden is toegenomen, terwijl de beoordeling van de afgelopen 6 maanden iets afneemt. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse landbouwconjunctuurenquête van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) waaraan 448 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) in maart hebben deelgenomen.
Meer artikelen bekijken