Wereldvoedselprijzen bereiken hoogste niveau sinds 2011

De internationale tarweprijzen daalden ook licht eind mei, maar lagen in mei gemiddeld 6,8% hoger dan in april.
De internationale tarweprijzen daalden ook licht eind mei, maar lagen in mei gemiddeld 6,8% hoger dan in april. - Foto: LBL

In mei was de voedselprijsindex bijna 5 % hoger dan in april en maar liefst bijna 40 % hoger dan in mei verleden jaar.

Prijsindex voor granen

De FAO-prijsindex voor granen steeg sinds april 6 %, aangevoerd door de internationale maïsprijzen. Eind mei zetten die prijzen wel weer een daling in, vooral door productievooruitzichten in de VS die beter zijn. De internationale tarweprijzen daalden ook licht eind mei, maar lagen in mei gemiddeld 6,8 % hoger dan in april. De internationale rijstnoteringen bleven dan weer stabiel.

De FAO-prijsindex voor plantaardige olie groeide in mei met bijna 8 %. Vooral palm-, soja- en koolzaadolie werd duurder. Suiker steeg met bijna 7 % door vertragingen bij de oogst en minder opbrengst in Brazilië, de grootste suikeruitvoerder. India had een groot exportvolume, waardoor de prijsstijging wel afzwakte.

Vanaf april stegen de vleesprijzen met 2,2 %. Door meer importaankopen uit China zaten alle vleessoorten in de lift. Ook was er in de belangrijkste productielanden zelf meer vraag naar pluimvee- en varkensvlees.

Zuivelprijs gemiddeld 28 % boven niveau 2020

De zuivelprijsindex van de FAO steeg in mei met 1,8%. De prijs zat gemiddeld 28% boven het niveau van een jaar geleden. Er was flink meer importvraag naar magere en volle melkpoeder. De boterprijzen daalden voor het eerst in bijna een jaar door een groter exportaanbod vanuit Nieuw-Zeeland.

LV-FAO

Meest recent

Meest recent