Startpagina Actueel

Voor particulieren: Gebruik glyfosaat verboden vanaf volgende week

Particulieren mogen vanaf volgende week de onkruidverdelger glyfosaat, onder meer verkocht onder de merknaam Roundup, niet meer gebruiken. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Omgeving Joke Schauvliege. Een verbod op de verkoop komt er voorlopig niet, dat is een federale bevoegdheid.

Leestijd : 1 min

Het verbod werd in sneltempo door de wetgevende molen gejaagd nadat bleek dat de Amerikaanse chemiereus Monsanto wetenschappelijke studies zou hebben beïnvloed om te voorkomen dat de populaire onkruidverdelger kankerverwekkend zou worden genoemd.

De decretale basis werd eind juni gelegd en nu is er ook een besluit van de regering om het verbod in praktijk te brengen. In de loop van volgende week wordt de tekst in het staatsblad gepubliceerd en dan is het gebruik verboden.

De verkoop blijft intussen wel toegelaten. Federaal Landbouwminister Willy Borsus wacht daarvoor op een Europees standpunt.

Volgens Schauvliege wordt er alleszins weer meer gewied in de tuin en verliezen pesticiden aan populariteit. Vooral eigenaars van een grote tuin of mensen die een beroep doen op een tuinman zouden de middelen nog veel gebruiken.

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken