Startpagina Melkvee

Belgische melkophaling kende piek in mei

Nog nooit haalden de Belgische melkophalers zoveel melk op als in afgelopen mei-maand. Dat blijkt uit officiële cijfers van het Departement Landbouw en Visserij.

Leestijd : 1 min

Afgelopen mei leverden Belgische boeren 339,6 miljoen liter aan hun afnemers. Dat is 4,8% meer dan in april dit jaar (324,2 mln liter), goed voor 15,4 miljoen liter méér. De Belgische melkveehouders lieten de voorjaarsdroogte dus niet doorwegen op hun productie.

In vergelijking met mei 2016 gaat het om een eerder bescheiden stijging met 1% (2,1 miljoen liter). De maand mei is de traditioneel de maand met de hoogste melkproducties.

Lees ook in Melkvee

Voederbieten als alternatief lokmiddel om koeien vlot in de melkrobot te krijgen

Melkvee De variabele kost op robotbedrijven ligt gemiddeld 2,58 euro/100 l melk hoger dan op bedrijven met een klassiek melksysteem. Die hogere kost wordt niet steeds gecompenseerd door meer melk. Het aandeel krachtvoeder (zeker einde lactatie) leidt deels tot die hogere kost. Koeien op een alternatieve manier, met minder krachtvoeder, naar de robot lokken, lijkt dus een interessante piste. Project Lokrob ging dit na.
Meer artikelen bekijken