Startpagina Actueel

Mydibel zet aardappelschillen in op weg naar koolstofneutraliteit

Mydibel, een groot familiebedrijf uit Moeskroen gespecialiseerd in aardappelproducten, gaat zijn eigen aardappelschillen recycleren om biogas te produceren. Dat biogas wordt gebruikt voor de 4 warmtekrachtkoppelingen die warmte en elektriciteit voorzien. Energieleverancier Luminus helpt het bedrijf bij het proces.

Leestijd : 1 min

Mydibel is een familiebedrijf uit Moeskroen met meer dan 650 werknemers. Het is daarmee de grootste werkgever in Moeskroen. Het bedrijf is gespecialiseerd in aardappelproducten en exporteert naar meer dan 120 landen wereldwijd. Dagelijks gaat er ongeveer 2.000 ton aardappelen naar Mydibel. Daar worden de aardappelen verwerkt, goed voor 255.000 ton aan eindproducten per jaar. Dat proces levert een berg aardappelschillen op.

Een deel van de schillen wordt verwerkt voor organische meststoffen

Die schillen wil het bedrijf nu inzetten om de fabriek te vergroenen. Een deel van de schillen zal verwerkt worden tot organische meststoffen voor lokale boeren. De rest wordt omgezet in biogas. Dat biogas wordt gebruikt als energie voor de warmtekrachtkoppelingen op de site. Dat moet de CO2-uitstoot met ongeveer 30.000 ton per jaar helpen verminderen.

Een deel van de opgewekte elektriciteit uit de warmtekrachtkoppeling zal ook ter plaatse omgezet worden in groene waterstof. Dat waterstof kan dan weer gebruikt worden als brandstof voor de vrachtwagens, heftrucks en transpaletten van het bedrijf. Daarbij zal Luminus helpen.

"Een initiatief zoals dat van Mydibel past perfect in onze strategie om onze klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen en zelf de groene stroom te produceren die ze nodig hebben", zegt ceo Grégoire Dallemagne.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken