Startpagina Aardappelen

Coloradokever op meerdere plaatsen gespot

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) meldt in zijn nieuwsbrief dat op verschillende plaatsen coloradokever is gespot. Aardappelopslag verwijderen is een goede preventieve maatregel. Bestrijden doe je best bij een hoge bezetting.

Leestijd : 1 min

Het PCA geeft mee dat de coloradokever op verschillende plaatsen waargenomen zijn. Zowel eitjes, larven als volwassen kevers zijn in de aardappelvelden te zien. Zowel de kevers als de larven kunnen vraatschade veroorzaken.

Door aardappelopslag te verwijderen wordt vermeden dat de eitjes en larven zich verder ontwikkelen tot pop en kever. Ter preventie is dit dus een goede maatregel.

Zijn er coloradokevers in je veld, is het beste de larven te bestrijden. Een behandeling met een of meerdere insecticiden is rendabel bij een hoge bezetting van coloradokever. De kevers komen in haarden aan, waardoor een pleksgewijze behandeling de voorkeur is. Coragen, Tracer (spinosad) en Neemazal (azadirachtine) zijn efficiënte en erkende insecticiden tegen coloradokever. Het PCA geeft aan dat de nawerking lang is, van 10 dagen (Tracer) tot 3 weken (Coragen) en perfect passen in een geïntegreerde bestrijding.

Lees ook in Aardappelen

6% minder aardappelproductie verwacht in de NEPG-zone

Aardappelen Tijdens de laatste meeting op 9 november schatte de North-western European Potato Growers (NEPG) dat de aardappelproductie voor de 4 belangrijkste productielanden (Nederland, België, Frankrijk en Duitsland) 6% lager is dan vorig jaar. Door de hoge productie- en bewaarkosten wordt in 2023 ook verwacht dat het areaal daalt.
Meer artikelen bekijken