Startpagina Aardbeienroute

De aardbeienroute, fietsen in de regio Hoogstraten

Hoogstraten staat bekend als dé aardbeienstreek bij uitstek. Toerisme provincie Antwerpen ontwierp er een prachtige aardbeienroute. De redactie testte hem uit, en geeft je een glimp van de route.

Leestijd : 3 min

In de provincie Antwerpen ligt Hoogstraten, tegen de grens met Nederland. De streek staat typisch bekend om het heerlijke rode fruit, de aardbei. Coöperatie Hoogstraten staat garant voor de beste kwaliteit van dit lekkers.

Op deze aardbeiroute kan je genieten van het prachtige zicht op aardbeivelden en serres, aardbeitjes uit de automaat halen, maar ook genieten van de landschappen van de Vallei van de Mark. En als je wat cultuur wil, moet je halt houden in het centrum waar het begijnhof gelegen is. Dat is namelijk opgenomen als Unesco Werelderfgoed, en is zeker de moeite waard te bezoeken.

Praktisch

Adres startpunten:

- Parking Van Cuyck: Jan Van Cuyckstraat, Hoogstraten

- Kapucijnenklooster: Dreef 42, Meersel-Dreef

40 km of verkorte route: 27 km (noordelijke lus) of 20 km (zuidelijke lus)

Meer gedetailleerde informatie over de route vind je onderaan deze pagina in pdf of hier.

Adressen fietsverhuur:

- Verschueren bvba: Tel: 03 314 51 86 www.fietsenverschueren.be

- Velofun: Tel: 0478 69 06 47 www.velofun.be

1. Aardbeienbedrijf Schrijvers

Even weg van de route vind je Aardbeienbedrijf Schrijvers, waar Steve en Leen met passie aardbeien telen. Al enkele generaties lang produceert dit familiebedrijf aardbeien, en dat was vroeger zowel in vollegrond als in serres. De familie besliste op een bepaald moment om enkel met de serreteelt door te gaan. De aardbeien worden verkocht via de coöperatie Hoogstraten, maar een nieuwsgierige – of hongerige – voorbijganger kan ze ook kopen aan de automaat langs de weg. Doorheen de tijd is het bedrijf gegroeid doordat het koppel enkele familiebedrijven in de buurt overnam. Er werkt dan ook personeel om alles draaiende te houden, en de aardbei met de grootste zorg te telen. Hoofdras in aardbei is Elsanta. Steve, die ook dj is, kan het ras zelfs muzikaal beschrijven: “Elsanta is als een hit die overal en op elke moment past. Het is een iets harder ras, waardoor het gemakkelijker is in de teelt, maar het smaakt niet vies. En de smaak, daar doen we het voor. Elke dag begin ik steevast met een aardbei te proeven. Als die niet smaakt, dan is er iets mis.”

Meer informatie nodig ? Mail naar leen.delcroix@live.be

DSC_0106

2. De Bouwhoeve

Zin in een ambachtelijk en lekker ijsje? Maak dan zeker een ommetje naar de Bouwhoeve van landbouwerskoppel Ludo en Leen. Ze zijn de derde generatie op het melkvee- en leghennenbedrijf, en samen verzorgen ze zo’n 60.000 leghennen en 50 stuks melkvee. Daarbovenop breidden ze het bedrijf met wel wat verbredingsactiviteiten. Het ijssalon is er een van. Dochter Dorien volgde een ijscursus in Wageningen en maakt van de hoevemelk de lekkerste ijsjes. Populair is de banofé-smaak, dat bananensmaak met noten combineert. Probeer het eens uit op hun zonneterras. En moest je nog wat nodig hebben uit de winkel, misschien vind je het wel in hun hoevewinkel en hun automaten. Eieren, brood, ijs, fruit, drankjes, nagerechtjes… je vindt het er allemaal. Wil je er even tussenuit als gezin, dan is dat ook mogelijk. De Bouwhoeve biedt 6 vakantiewoningen, voorzien van een eigen keukentje. “We hebben zo veel gebouwen, we willen alles nuttig besteden.” Meer informatie nodig?

Ga naar www.debouwhoeve.be of stuur een mailtje naar info@debouwhoeve.be

DSC_0060

3. Aan de grens

Een tweede startplaats is aan het pittoreske Kapucijnenklooster in het meest noorderlijke dorpje van België, Meersel-Dreef.

kapucijnenklooster

Dit is aan de meest noordelijke kant van de aardbeiroute. Waarschijnlijk is Meersel-Dreef ouder dan Meerle zelf. Op de weg naar het Kapucijnenklooster kom je grenspaal 218 tegen. Het grensverdrag van Maastricht bevestigde de scheidingslijn tussen Nederland en België in 1843.

20210703_200615

4. Vallei van de Mark

Fiets je de aardbeiroute, dan kom je niet alleen aardbeiserres en -velden tegen maar kan je ook genieten van de mooie landschappen van de Markvallei. De rivier De Mark ontspringt uit de bron in Koekhoven, Merksplas, en stroomt onder andere door Wortel, Hoogstraten en Meersel-Dreef richting Nederland. Het gebied herbergt vele beekjes en waardevolle kwetsbare natuurgebieden. In België wordt de Mark beschouwd als openbaar viswater. Het landschap van de vallei kenmerkt zich door weidse gezichten, afwisselen met bosgebied en akkervelden. Er zijn talloze wandelingen beschikbaar, onder andere via Natuurpunt.

IMG_20210703_202724

Downloads

Voor kaart met uitleg:

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Enkel de kaart:

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Lees ook in Aardbeienroute

Meer artikelen bekijken