FrieslandCampina gebruikt melkwagen die rijdt op waterstof

FrieslandCampina heeft voor het eerst een melkwagen in gebruik genomen die op waterstof rijdt. Het voertuig kan voorlopig alleen in de regio Groningen in Nederland worden ingezet.
FrieslandCampina heeft voor het eerst een melkwagen in gebruik genomen die op waterstof rijdt. Het voertuig kan voorlopig alleen in de regio Groningen in Nederland worden ingezet. - Foto: Belga

Voertuigen die rijden op waterstof stoten geen schadelijke stoffen uit zoals koolstofdioxide (CO2). Waterstof kan volgens de ontslagnemende Nederlandse regering een belangrijke rol spelen bij de overgang naar een duurzaam energiesysteem, en biedt daarnaast mogelijkheden voor economische groei.

Er wordt gewerkt aan een plan om het bestaande gasnet geschikt te maken voor waterstof. Nederland is met Duitsland al een van de twee grootste waterstofproducenten van Europa. FrieslandCampina wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met een derde hebben verminderd en de verduurzaming van het transport moet daar volgens het bedrijf een belangrijke rol in spelen.

Helemaal CO2-neutraal produceren tegen 2050

In 2050 wil het zuivelbedrijf helemaal CO2-neutraal produceren. Het bedrijf is een zuivelcoöperatie samengesteld door melkveehouders in Nederland, België en Duitsland, maar het bedrijf heeft ook tal van vestigingen wereldwijd.

Belga

Meest recent

Meest recent