De helft van het in België geconsumeerde vlees is varkensvlees

In 2020 blijft varkensvlees op de eerste plaats staan als het meest geconsumeerde vlees in België (51,8%), gevolgd door gevogelte (18,7%) en rundvlees (18,6%).
In 2020 blijft varkensvlees op de eerste plaats staan als het meest geconsumeerde vlees in België (51,8%), gevolgd door gevogelte (18,7%) en rundvlees (18,6%). - Foto: Pixabay

Deze stijging van de netto-productie, die gepaard gaat met een stijging van de invoer van vlees (+4%) en een daling van de uitvoer (-0,1%), heeft geleid tot een stijging van de schijnbare vleesconsumptie (+7 kg karkasgewicht per jaar en per inwoner). Deze ‘schijnbare’ consumptie komt overeen met de hoeveelheid vlees die in een bepaald jaar op de markt beschikbaar is in verhouding tot het aantal inwoners, en niet met de ‘werkelijke consumptie’ van vlees per inwoner.

De invoer van vlees is gestegen door de invoer van varkensvlees (+3,6%), gevogelte (+3,2%), paardenvlees (+10,4%) en slachtafval (+16,0%). De invoer van andere diersoorten daalt. De handel in rundvlees werd verstoord in 2020: -6,7% voor invoer en -14,7% voor uitvoer. Ondanks een daling van de netto-productie (-3,5 %) is er dus een stijging met +1 kg van het karkasgewicht per jaar en per inwoner. In 2020 blijft varkensvlees op de eerste plaats staan als het meest geconsumeerde vlees in België (51,8%), gevolgd door gevogelte (18,7%) en rundvlees (18,6%).

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent