Startpagina Actueel

De helft van het in België geconsumeerde vlees is varkensvlees

In 2020 is de totale netto-vleesproductie in België met 2,8% gestegen, tot een niveau dat bijna gelijk is aan dat van 2018. Deze stijging was grotendeels te wijten aan de stijging van de netto-productie van varkensvlees (+5,8%). Het slachten van varkens is zelfs toegenomen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit cijfers van StatBel.

Leestijd : 1 min

Deze stijging van de netto-productie, die gepaard gaat met een stijging van de invoer van vlees (+4%) en een daling van de uitvoer (-0,1%), heeft geleid tot een stijging van de schijnbare vleesconsumptie (+7 kg karkasgewicht per jaar en per inwoner). Deze ‘schijnbare’ consumptie komt overeen met de hoeveelheid vlees die in een bepaald jaar op de markt beschikbaar is in verhouding tot het aantal inwoners, en niet met de ‘werkelijke consumptie’ van vlees per inwoner.

De invoer van vlees is gestegen door de invoer van varkensvlees (+3,6%), gevogelte (+3,2%), paardenvlees (+10,4%) en slachtafval (+16,0%). De invoer van andere diersoorten daalt. De handel in rundvlees werd verstoord in 2020: -6,7% voor invoer en -14,7% voor uitvoer. Ondanks een daling van de netto-productie (-3,5 %) is er dus een stijging met +1 kg van het karkasgewicht per jaar en per inwoner. In 2020 blijft varkensvlees op de eerste plaats staan als het meest geconsumeerde vlees in België (51,8%), gevolgd door gevogelte (18,7%) en rundvlees (18,6%).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken