Startpagina Actueel

Actie als dezelfde wolf voor tweede keer rund aanvalt

Eind mei werd een volwassen koe in een weide doodgebeten door een wolf. DNA-onderzoek heeft de ‘dader’ geïdentificeerd. “Als bij een nieuw incident zou blijken dat, na DNA-onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van UGent, het dezelfde wolf is, dan zullen we maatregelen nemen”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir.

Leestijd : 2 min

In de commissie Leefmilieu heeft Lode Ceyssens, Vlaams parlementslid voor CD&V, nogmaals zijn grote bezorgdheid uitgedrukt over de aanwezigheid van wolven in Vlaanderen en over de overlast die ze, vooral bij onze Vlaamse veehouders, berokkenen.

“Eerst leek het erop dat die wolf het op schapen heeft gemunt. Het wolfbestendig omheinen van de schapenweides leek het probleem te zullen oplossen. Veel schapenhouders hebben uit noodzaak ook beslist om hun schapen ‘s nachts binnen te houden”, zegt Lode Ceyssens.

“Anderen zijn spijtig genoeg met hun hobby gestopt, maar op 31 mei heeft een wolf in een weide een volwassen koe gedood.”

Vlaams wolvenprotocol

Bij elk incident treedt het Vlaamse wolvenprotocol in werking.

“Er is onmiddellijk op het gedode rund onderzoek gedaan op de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke”, zegt bevoegd minister Zuhal Demir. “Het gaat over een aanval op onbeschermd vee, wat uiteraard niet wenselijk is. Ik realiseer me dat dit bij de rundveehouders inderdaad tot ongerustheid leidt”, stelt minister Demir.

“Het protocol bepaalt ook dat, indien blijkt dat de wolven zich meer dan 1 keer op runderen richten, er zal worden bekeken welke bijkomende maatregelen moeten worden opgenomen. We zullen het verder heel nauwgezet opvolgen en dat er ook via DNA wordt onderzocht of het om dezelfde wolf gaat. Ik hoop dat het niet gebeurt. Indien wel, dan zullen we maatregelen nemen. Dat wordt voorzien door het wolvenprotocol. Voor alle duidelijkheid: die maatregelen zullen we dan ook nemen.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken