Alpro neemt grootste waterhergebruikinstallatie van Vlaanderen in gebruik

Dankzij de nieuwe waterhergebruikinstallatie in Wevelgem kan 80 procent van het gezuiverde water opnieuw worden ingezet als proceswater met drinkwaterkwaliteit.
Dankzij de nieuwe waterhergebruikinstallatie in Wevelgem kan 80 procent van het gezuiverde water opnieuw worden ingezet als proceswater met drinkwaterkwaliteit. - Foto: Belga

De plantaardigevoedingsfabrikant heeft in het verleden al programma's gelanceerd om het water- en energiegebruik te beperken en afval te verminderen. Water is een belangrijk onderdeel bij de productie van plantaardige voeding. Met name bij de teelt van ingrediënten, maar ook voor het reinigen van de fabrieken in het kader van de voedselveiligheid. In alle fabrieken van Alpro wordt afvalwater gezuiverd.

80 % van gezuiverde water wordt heringezet

De voorbije 10 jaar werd het waterverbruik per product ook al met een vijfde verminderd. Dankzij de nieuwe waterhergebruikinstallatie in Wevelgem kan 80 procent van het gezuiverde water opnieuw worden ingezet als proceswater met drinkwaterkwaliteit, klinkt het nu. De Watergroep bouwde mee aan de installatie en baat ze ook mee uit. "Hiermee sluiten we niet alleen de waterkringloop, we zorgen ook voor meer capaciteit op ons drinkwaternet en minder druk op kwetsbare grondwaterlagen. Zo kunnen we ook in de toekomst bij piekverbruiken aan de behoefte van onze klanten blijven voldoen", zegt Frank De Poortere, manager industrie bij De Watergroep.

De hergebruikinstallatie in Wevelgem heeft een initiële capaciteit van 720.000 m3 water per jaar, die later kan worden opgeschaald tot 930.000 m³. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende filtertechnieken, waaronder groffiltratie, pijpflocculatie of vlokvorming, ultrafiltratie en omgekeerde osmose, wat ervoor zorgt dat het water voldoet aan de normen voor drinkwater.

Volgend jaar opent Plant-Based innovatiecentrum

Maar Alpro gaat het gezuiverde water niet gebruiken in zijn producten - wel in de productieprocessen. Daarnaast investeert het bedrijf ook bijna 4 miljoen in een volledig flexibele pilot productielijn in het Plant-Based innovatiecentrum op de site van Wevelgem. De bedoeling is om er 'test runs' mogelijk te maken, op een veel grotere schaal (5 tot 8 keer groter) dan vandaag. Het nieuwe innovatiecentrum zal begin volgend jaar in gebruik worden genomen.

Belga

Meest recent

Meest recent