Startpagina Actueel

Wallonië gaat ook voor oprichting Nationale Parken

Het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg is momenteel het enige Nationaal Park in ons land. De Vlaamse regering startte in april een zoektocht naar mogelijke gebieden die in aanmerking komen voor 1 van de 3 extra Nationale Parken in Vlaanderen. Ook de Waalse regering vond daarin inspiratie via haar relanceproject Get Up Wallonia en start een zoektocht naar de eerste 2 Nationale Parken op Waals grondgebied.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir ging dinsdag 3 augustus alvast op pad met Waals minister Jean-Luc Crucke, die een kijkje wou nemen en de Vlaamse aanpak te weten kwam van Demir en Ignace Schops, bezieler van het eerste Nationaal Park.

Parel van Limburg

Het Nationaal Park Hoge Kempen is tot nader order ons énige Nationale Park en is dé parel van Limburg. De parel van Vlaanderen. Het is in de eerste plaats een thuis voor zeldzame dier- en plantensoorten. Talloze actoren op het terrein engageren zich elke dag weer voor een optimale inrichting van de biodiverse bos- en natuurgebieden. Onder andere het Regionale Landschap Kempen en Maasland van Ignace Schops, maar ook het agentschap Natuur en Bos en talloze vrijwilligers.

Vorig jaar trokken Demir en Schops al op pad doorheen met park met Waals minister van Natuur Céline Tellier en Waals minister van Toerisme Valérie De Bue. Kort nadien besliste de Waalse regering om de oprichting van 2 Nationale Parken op Waals grondgebied te realiseren om mee de relance mogelijk te maken. Nu trokken ze met de ‘financierder’ van het Waalse relanceplan op pad doorheen het Nationaal Park Hoge Kempen, Waals minister van onder meer Begroting Jean-Luc Crucke.

“Zeer blij dat ook Wallonië hier inspiratie kan vinden om de prachtige Waalse natuur niet alleen uit te breiden en te beschermen, maar ook in de markt te zetten als troef voor de volledige gemeenschap”, klinkt het bij Demir.

Vlaamse kandidaturen

Hoewel de indieningstermijn nog loopt tot half september, kondigden verschillende gebieden in Vlaanderen al aan te kandideren naar de titel ‘Nationaal Park’. Onder meer Bosland Limburg, Rivierpark Scheldevallei, Grenspark Kalmthoutse Heide en Rivierenland Mechelen zaten daarbij. Al worden er nog kandidaturen verwacht de komende weken.

Nochtans ligt de lat hoog. Een Nationaal Park moet voldoen aan eigen kwalitatieve en kwantitatieve criteria om erkend te kunnen worden, zoals dat ook internationaal het geval is. Een jury neemt die beoordeling op zich. Zo moet het park een natuurkern hebben van minimaal 5.000 ha groot (natuurkern) bij aanvang, met een doorgroeipotentie binnen 20 jaar naar 10.000 ha. Het moet een onderscheidende en unieke natuurwaarde en natuurkwaliteit. Daarnaast moet het gebied kansen bieden om toeristisch ontsloten te worden met respect voor de draagkracht van de natuurwaarden.

AP

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken