Startpagina Veeteelt

Verlenging van project over voederbossen is onduidelijk

Het project ‘Voederbomen voor bio-herkauwers’ van het CCBT is relevant voor biorundveehouders. Er zijn echter geen concrete plannen om dit project na afloop eind 2021 ook voort te zetten. Vlaanderen voorziet voor dit project 64.000 euro. Er werden al verschillende acties gehouden.

Leestijd : 1 min

Het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting biologische teelt (CCBT) heeft voor het project ‘Voederbomen voor bio-herkauwers’ een draagvlak gevonden bij biorundveehouders.

In de biologische rundveehouderij is buitenloop voor het vee verplicht, maar dat geeft soms problemen.

Hoewel dit project op de eerste plaats focust op biolandbouwers zijn de resultaten zeker ook interessant voor een diversiteit aan landbouwers.

Dit project loopt tot eind dit jaar. Er gebeurden intussen al verschillende acties, zoals een lopende literatuurstudie, selectie van demobedrijven en het uitvoeren van verschillende testen, het opmaken van bedrijfsplannen voor de aanplant van voederbomen, het publiceren van verschillende artikels, en het bezoeken van bedrijven die werken met voederbomen.

Naast een tweede demodag is dit jaar ook nog een demodag gepland.

Er zijn vandaag echter geen concrete plannen om het project voort te zetten.

Dat heeft Vlaams landbouminister Hilde Crevits bevestigd aan Joris Nachtergaele, Vlaams parlementslid voor N-VA. Vlaanderen maakte voor dit project ruim 64.000 euro vrij.

LV

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken