Startpagina Veeteelt

‘Afwijkende’ huisvesting van vee in overstroomde gebieden langer mogelijk

Een maand na de rampzalige overstromingen van 14 en 15 juli 2021 kunnen sommige veehouders nog steeds geen gebruik maken van hun weiden en/of gebouwen om hun kuddes te huisvesten. Mits melding werd daarom de afwijking op huisvesting verlengd tot uiterlijk 31 oktober.

Leestijd : 2 min

Midden juli werd ons land geconfronteerd met ongezien overstromingen. Dit had ook gevolgen voor heel wat landbouwers. Niet alleen akkerbouwgewassen werden getroffen, er overstroomden immers ook heel wat weilanden en landbouwgebouwen.

Tijd om huisvesting te herstellen

Gezien deze situatie nog niet is verholpen, beslisten de federale minister van Landbouw, David Clarinval (MR), en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) de mogelijkheid tot afwijking op de huisvesting van de dieren ook na 15 augustus te verlengen. De maatregel geldt totdat de betrokken veehouders hun huisvestingslocaties opnieuw kunnen gebruiken, en uiterlijk tot het einde van het gebruikelijke weideseizoen (31 oktober 2021).

Op deze manier krijgen de betrokken veehouders de tijd die zij nodig hebben om de huisvesting van hun dieren te herstellen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de diergezondheid en de traceerbaarheid worden gehandhaafd.

Afwijking aanvragen

Om voor deze maatregel in aanmerking te komen, moeten de betrokken veehouders contact opnemen met de lokale controle-eenheden (LCE) van het FAVV om hen van hun situatie in kennis te stellen en om verlenging van de afwijking op de huisvesting van hun dieren te vragen. De LCE zal de erkende vereniging (ARSIA/DGZ) in kennis stellen van de verlenging van deze afwijking.

Meer info via https://www.favv-afsca.be/professionelen/publicaties/mededelingen/overstromigen.asp

Anne Vandenbosch

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken