Prijs voor melk in België tot 44% lager dan in omringende landen

De prijzen voor consumptiemelk zijn bij ons tot 44% lager dan in Nederland en Duitsland.
De prijzen voor consumptiemelk zijn bij ons tot 44% lager dan in Nederland en Duitsland. - Foto: Congerdesign

Het Algemeen Boerensyndicaat protesteerde op 17 augustus bij Aldi en ook Boerenbond overlegt met vertegenwoordigers van de retail om de problematiek aan te kaarten. “Stuntprijzen”, klinkt het bij Boerenbond, “duurzame melkproductie heeft ook een kostprijs en dit lijkt men vaak te vergeten. Dit zijn prijsdalingen van bijna 20 %. Het is duidelijk dat deze spelers los van de marktrealiteit promostunten toepassen op melkproducten. Dit is voor ons onaanvaardbaar.”

Boeren onderhandelen zelden rechtstreeks met supermarkten. De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie bevestigt de recente prijsdaling. Waar voorheen 0,65 euro/l werd betaald, pakte het Nederlandse Albert Heijn onlangs uit met een stuntprijs van 0,55 euro. Albert Heijn ‘kwam de markt bederven en kon de andere retailers pijn doen’, licht BCZ toe. “Recent heeft Aldi beslist om het zeer lage prijsniveau van Albert Heijn te volgen. Het liet zijn prijzen dalen met 0,10 euro/l, en dat op een moment waarop alle grondstofprijzen stijgen.”

De belangenvertegenwoordiger berekent dat een prijsdaling met 10 cent in België overeenstemt met een waardevernietiging van meer dan 30 miljoen euro. “Dit geld kunnen melkveehouders meer dan gebruiken om verder te verduurzamen en om een leefbaar inkomen te realiseren.”

Belga

Meest recent

Meest recent