Startpagina Melkvee

Boeren voeren actie bij supermarkt Aldi tegen lage melkprijzen

Een tiental boeren heeft dinsdag actie gevoerd bij een Aldi-supermarkt om te protesteren tegen de lage prijs voor melk. "Mineraalwater wordt hier duurder verkocht dan melk", zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. Verschillende tractoren trekken later naar het distributiecentrum van Aldi in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere, waar een delegatie van het Algemeen Boerensyndicaat wordt ontvangen.

Leestijd : 2 min

Het is niet de eerste keer dat het ABS zijn onvrede over de prijzenslag met melk laat blijken. Eerder deze maand werd ook geprotesteerd bij een filiaal van Albert Heijn in Ronse, omdat ook daar de prijs van melk uitzonderlijk laag was. "De boeren kunnen hier niets meer aan verdienen", zegt Vandamme. "We zien grondstoffen en arbeid duurder worden, maar de melkprijs stijgt niet mee."

Vandamme zegt ook dat de melkprijs een pak lager ligt dan die in het buitenland. "We zien dat halfvolle melk verkocht wordt aan 55 cent per liter. In Nederland wordt die verkocht aan 90 cent per liter en in Duitsland aan 72 cent per liter. De prijsverschillen zijn enorm groot en de Vlaamse melkveehouders zien het met lede ogen aan."

Het Boerensyndicaat plakt stickers op de affichering van enkele melkproducten om hun ongenoegen over de prijszetting te benadrukken. "We zien dat gewoon mineraalwater hier duurder verkocht wordt dan melk", aldus Vandamme. "Terwijl melk mineralen heeft en zeer voedzaam is." Aldi verkoopt in zijn assortiment inderdaad 75 cl-flessen met een sportdop die verkocht worden aan 60 cent per liter, al is dat lang niet voor heel het gamma het geval.

"Voor ons is het onbegrijpelijk dat men die prijs zo laag zet bij Aldi", besluit Vandamme. Indien de prijzen niet verhoogd worden, dreigen de boeren met bijkomende acties.

Belga

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken