Startpagina Actueel

Vlaams plan voor de weidebeschutting voor dieren wordt ten vroegste in 2022 uitgerold

Dieren die vaak buiten lopen, kunnen leiden onder de weersomstandigheden. Elke veehouder in Vlaanderen neemt hiervoor de nodige maatregelen. Bij extreme weersomstandigheden is beschutting een noodzaak. Pas volgend jaar wordt een plan voor de weidebeschutting voor dieren uitgerold.

Leestijd : 1 min

Het was in deze zomer met weinig extreme temperaturen minder aan de orde, maar de voorbije zomers met extremere temperaturen is gebleken dat heel wat veehouders in Vlaanderen efficiënte maatregelen nemen om hun dieren te beschutten. Ook in het Vlaams beleidsplan werd onder Dierenwelzijn de beschutting van dieren expliciet opgenomen. “Als voorbereiding op deze doelstelling bestelde de dienst Dierenwelzijn een studie ‘Bepalen van adequate beplanting als beschutting voor dieren die buiten worden gehouden’.

Want vandaag zijn er geen duidelijke richtlijnen over welke beplanting geschikt is om gepaste beschutting te voorzien voor de dieren”, antwoordt Ben Weyts, Vlaams minister voor Dierenwelzijn, op een schriftelijke vraag van Els Sterckx. “Bij het kiezen van de gepaste soort beschutting moet er rekening worden gehouden met vele factoren die hierop een invloed hebben, zoals voldoende beschutting, gedijen op de soort grond, beperkt opbrengstverlies van het grasland of de rotatieteelt, niet giftig voor dieren, voordelen biodiversiteit... Ook de plaats van de aanplanting is bepalend.”

De resultaten van deze studie worden in het voorjaar van 2022 verwacht. Daarna volgt overleg met andere instanties om wetswijzigingen aan te brengen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken