Startpagina Groenvoorziening

Topjaar voor dagvlinders als dagpauwoog en citroenvlinder

De meeste soorten dagvlinders, waaronder de dagpauwoog en de citroenvlinder, beleven een topjaar en zijn er vroeger bij dan gewoonlijk. Dat blijkt uit gegevens van de natuurdatabank www.waarnemingen.be. "Een verklaring voor deze opvallende stijgingen moeten we waarschijnlijk vooral zoeken bij het weer. In 2017 was het warm in de optimale periode voor vlinders", zegt Natuurpunt.

Eerder dit jaar bleek al dat grotere vlindersoorten zoals de kleine ijsvogelvlinder, grote weerschijnvlinder en keizersmantel vaker gezien worden dan gemiddeld en dat ze tot ver buiten hun gekende leefgebieden uitzwermen. De lentegeneraties van verschillende vlindersoorten bevestigen nu die positieve trend, zegt Natuurpunt. "Het meest opvallend zijn de grote aantallen van de dagpauwoog en de citroenvlinder. Ook de gehakkelde aurelia wordt meer dan gemiddeld gezien. Tot slot lijkt ook het landkaartje een goed seizoen te beleven, wat ook in...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenvoorziening

De tuin en de wet: Overzicht van wetgeving over goed nabuurschap

Groenvoorziening Ontspannen, spelen, creatief zijn, vrienden ontvangen voor een barbecue: de tuin, dat is genieten. Soms is het echter ook een bron van frustratie voor de buurman. Maak daarom bij de aanleg van je tuin goede afspraken met de buren of beter nog: respecteer de geldende wetgeving omtrent deze materie. Zo ben je er zeker van dat je probleemloos kan genieten van je eigen stukje natuur, en vermijd je problemen met je buur.
Meer artikelen bekijken