Startpagina Uw stem

Opinie: Van voedselverspilling naar voedselverlies

Kunnen we niet nog op een andere manier de voedselverspilling in Vlaanderen verminderen? Bijvoorbeeld door een transitie naar meer plantaardige eiwitten, stelt de schrijver van dit opiniestuk.

De Vlaamse overheid spreekt het liefst over voedselverlies. ‘Voedselverspilling’ is wat te confronterend. In landbouwmiddens wordt hetzelfde woordgebruik aangehangen.

Voedselverspilling/-verlies meten blijft moeilijk, zowel in Vlaanderen als op Europees en internationaal vlak. Voor een groot gedeelte steunt het op inschattingen, extrapolaties en op het vertrouwen op inlichtingen van derden (bedrijven, huishoudens…). Regelmatig wordt gesteld dat een derde van alle geproduceerd voedsel in de wereld...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Uw stem

Veehandel is zondebok, maar oorzaken van het falen van het IBR-plan liggen elders...

Uw stem In hun persberichten beschouwen sommige vertegenwoordigers van de Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en hun Waalse evenknie Arsia de veehandel als de belangrijkste oorzaak van het probleem en als een belangrijke bron van risico in termen van Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) bij runderen. In een opiniestuk herinnert de Nationale Federatie van de Veehandel (FNCB) eraan dat er in de Belgische handel enkel Belgische boerderijdieren zijn die een gezonde (I3) of ziektevrije (I4) status hebben, omdat bedrijven met een ‘lagere’ I2-status geen runderen mogen verkopen in de handel.
Meer artikelen bekijken