Startpagina Varkens

AVP blijft rondwaren in Duitsland en Polen

Het aantal nieuwe gevallen met Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen en in het oosten van Duitsland is ook deze zomer blijven toenemen. Op 11 maanden tijd werden al zo’n 2.000 besmette everzwijnen in Duitsland geregistreerd.

Leestijd : 2 min

Polen en Duitsland krijgen Afrikaanse varkenspest blijkbaar niet onder controle. Nochtans kon ons land, en voordien ook Tjechië, het virus wel onder de knoet krijgen. Na de vaststelling van 2 besmette Ardense everzwijnen bleef de handel met derde landen vanuit België geblokkeerd tussen september 2018 en november 2020. Dankzij afsluiting van het betrokken gebied en strenge bioveiligheidsmaatregelen herwon België de vrije status voor AVP. De impact op onze internationale handel sleept echter nog steeds aan.

Grensgebied Duitsland-Polen

De regio waar het virus al enige tijd rondwaart, het grensgebied tussen Duitsland en in Polen, is echter erg uitgestrekt en er komen ook veel meer wilde zwijnen voor dan bij ons. Het zijn deze evers die het virus steeds verder verspreiden. Bovendien kan het virus jaren overleven in dode dieren.

AVP is zelfs al sinds 2014 aanwezig in Polen. Meer dan 350 bedrijven werden er intussen mee geconfronteerd. Vooral in 2020 sloeg het virus toe. Er werden vorig jaar 103 Poolse varkensbedrijven besmet. De uitbraken gebeuren nu vooral in het westen van Polen. Opvallend is dat het aantal besmette everzwijnen en varkensbedrijven in Polen de voorbije maanden bleef stijgen. Dat is ongewoon tijdens de zomermaanden, meestal gaan de cijfers vooral in het najaar en vooral in de winter in stijgende lijn.

Vincent ter Beek van PigProgress volgt al jaren de AVP-cijfers op de voet. Volgens zijn data (op 19 augustus) zijn er sinds november 2019 al 5.297 evers en 35 landbouwbedrijven besmet in het westen van Polen. De eerste AVP-uitbraak bij everzwijnen in (het oosten van) Duitsland dateert van 20 september 2020. Intussen staat de teller er in de deelstaten Brandenburg en Saksen bijna op 2.000 besmette everzwijnen en 3 getroffen landbouwbedrijven. De Brandenburgse landbouworganisatie (LBV) roept alle betrokken Duitsers en EU-instanties op tot grotere en effectievere inspanningen om AVP te bestrijden. In sommige regio’s werden dit voorjaar daartoe al hekken geplaatst op de oevers van rivieren die de grens vormen met Polen.

Zelfs in de Dominicaanse Republiek

Dit voorjaar dook het AVP-virus ook op in de Dominicaanse Republiek in Midden-Amerika, maar er werd pas in juli ruchtbaarheid aangegeven. Het virus kreeg dus enkele maanden voorsprong. Mogelijk stak AVP vanuit Haïti de grens over. De meeste uitbraken gebeurden bij plattelandsbewoners met slechts enkele varkens. Intussen (dd. 20 augustus) zijn er al 31.000 varkens in 14 provincies geruimd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Volgens de World Organisation for Animal Heath (OIE) is het AVP-virus in Azië, sinds de eerste uitbraken in september 2018 in China, intussen ook al verspreid naar 16 landen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken