Yara neemt Ecolan over voor uitbreiding organische meststoffenactiviteiten

Ecolan maakt gebruik van industriële nevenstromen om hoogwaardige meststoffen voor land- en bosbouw te produceren.
Ecolan maakt gebruik van industriële nevenstromen om hoogwaardige meststoffen voor land- en bosbouw te produceren. - Foto: Yara

Yara werkt nauw samen met partners in de hele voedselwaardeketen om de voedselproductie efficiënter en duurzamer te maken. “Onze gewasvoedingsoplossingen en digitale tools helpen bij het verbeteren van voedingsstoffenbeheerpraktijken en landgebruiksefficiëntie voor alle landbouwmethoden, inclusief biologische landbouw. Door ons aanbod uit te breiden naar het groeiende segment van de biologische landbouw in Europa, kunnen we helpen de efficiëntie van het nutriëntengebruik in dit segment te verbeteren door in te spelen op onze diepgaande kennis van gewasvoeding”, zegt Mónica Andrés, Executive Vice President voor Yara Europa.

Beheren van nutriëntenop de meest duurzame en efficiënte manier

"Onze kerncompetentie ligt in het beheren van nutriënten op de meest duurzame en efficiënte manier, of dit nu voor biologische of conventionele landbouw is. We willen de toonaangevende partner zijn voor alle boeren, ongeacht welk landbouwsysteem ze gebruiken", voegt ze eraan toe.

Ecolan maakt gebruik van industriële nevenstromen om hoogwaardige meststoffen voor land- en bosbouw te produceren. “Ecolan is een Finse koploper op het gebied van de circulaire economie. We hebben de afgelopen jaren goed samengewerkt en nu zijn we in staat om de kennis en expertise van Yara en Ecolan te combineren om gerecyclede meststoffen nog verder te ontwikkelen. Met deze overname kunnen we organische meststoffen ook op markten buiten Finland aanbieden”, zegt Timo Räsänen, directeur Specialty Products voor de Scandinavische en Baltische landen bij Yara.

Als resultaat van enkele jaren onderzoek en ontwikkeling bracht Yara in 2019 een nieuwe organische meststoffenlijn met een hoog stikstofgehalte op de Finse markt, die werd geproduceerd door Ecolan. “Beginnend met kleinschalige productie, is Ecolan met de steun van Korona Invest uitgegroeid tot een van Finlands toonaangevende industriële bedrijven op het gebied van circulaire economie. Door het eigendom van Yara kan de knowhow van Ecolan ook internationaal worden benut”, zegt Vesa Lehtomäki, voorzitter van de raad van bestuur van Korona Invest, de meerderheidsaandeelhouder van Ecolan.

Terugwinnen van nutriënten uit afvalstromen en deze terugbrengen in de landbouwproductie

Vandaag worden veel organische afvalstromen niet hergebruikt of gerecycleerd. Het terugwinnen van nutriënten uit afvalstromen en deze terugbrengen in de landbouwproductie draagt bij aan een circulaire economie en vermindert het verlies van nutriënten. De Europese Green Deal stimuleert het opschalen en bevorderen van circulaire bedrijfsmodellen en het vergroten van het aandeel biologische landbouwgrond in de Europese Unie.

De circulaire economie speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de efficiëntie van het nutriëntengebruik, wat een van de kerngebieden van Yara's expertise is. Via onze strategische partnerschappen met afvalbeheer- en voedingsmiddelenbedrijven en door gebruik te maken van onze kennis van gewasvoeding werkt Yara aan het vinden van optimale manieren om voedingsstoffen die anders als afval zouden eindigen, te recyclen en vervolgens te verwerken tot organische meststoffen.

LV-Yara

Meest recent

Meest recent