Startpagina Actueel

Wereldwijde voedselgrondstoffenprijzen trekken aan in augustus

De wereldvoedselgrondstoffenprijzen veerden in augustus snel op na 2 opeenvolgende maanden van daling, aangevoerd door sterke stijgingen van de internationale prijsnoteringen voor suiker, tarwe en plantaardige oliën, meldde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Leestijd : 2 min

De FAO-index van de voedselprijzen bedroeg in augustus gemiddeld 127,4 punten, een stijging met 3,1 % ten opzichte van juli en met 32,9 % ten opzichte van dezelfde maand in 2020. De index volgt de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van veel verhandelde voedselgrondstoffen.

De suikerprijsindex van de FAO steeg met 9,6 % ten opzichte van juli door de bezorgdheid over vorstschade aan de gewassen in Brazilië, 's werelds grootste suikerexporteur. De stijging werd afgezwakt door goede productievooruitzichten in India en de Europese Unie, ook door een daling van de prijzen voor ruwe olie en een verzwakking van de Braziliaanse real.

De index van de prijzen voor plantaardige oliën van de FAO steeg in augustus met 6,7 %, waarbij de internationale palmolieprijzen weer historische hoogten bereikten als gevolg van aanhoudende bezorgdheid over een productie die onder het potentieel ligt en de daaruit voortvloeiende voorraadverminderingen in Maleisië. Ook de prijzen voor raapzaadolie en zonnebloemolie stegen.

De index van de graanprijzen van de FAO lag in augustus gemiddeld 3,4 % hoger dan in juli. De wereldtarweprijzen stegen met 8,8 % als gevolg van de lagere oogstverwachtingen in verscheidene belangrijke exportlanden. De maïsprijzen daalden daarentegen met 0,9 % doordat de verbeterde productievooruitzichten in Argentinië, Europa en Oekraïne de verlaagde productieverwachtingen in Brazilië en de Verenigde Staten van Amerika temperden. De internationale rijstprijzen bleven op een neerwaartse trend.

De FAO-index van de vleesprijzen is in augustus licht gestegen doordat de sterke aankopen in China de prijzen van schapen- en rundvlees hebben ondersteund en de solide invoervraag uit Oost-Azië en het Midden-Oosten de prijzen van gevogelte heeft opgedreven. De prijzen voor varkensvlees daalden daarentegen als gevolg van de aanhoudende daling van de Chinese aankopen en de zwakke interne vraag in Europa.

De zuivelprijsindex van de FAO daalde licht ten opzichte van juli doordat de internationale noteringen voor melkpoeder daalden als gevolg van een zwakke mondiale invoervraag en seizoensgebonden stijgende exportmogelijkheden in Oceanië, waardoor de stijgende boter- en kaasprijzen meer dan teniet werden gedaan.

LV-FAO

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken