Startpagina Actueel

Crisis in varkenshouderij alarmeert Belgische veevoedersector

BFA, de koepel van de diervoedersector, roept op tot crisisoverleg in de varkenshouderij. “Een kortetermijntoeslag voor de zeugenhouders naar Waals voorbeeld en structurele maatregelen op lange termijn zijn een topprioriteit voor een varkenssector in crisis”, zegt Katrien D’hooghe.

Leestijd : 2 min

In ons blad van vorige week hadden we het er al uitgebreid over: de cijfers voor onze Vlaamse varkenshouderij kleuren dieprood en landbouworganisaties vragen dan ook dringend maatregelen om de noodlijdende sector in effectieve steun te voorzien.

Een eerlijke prijs

BFA, de koepel van de Belgische diervoedersector, sluit zich aan bij de oproep tot dringend overleg. “We delen ten volle de bezorgdheid van de varkenshouders en blijven de nood herhalen om de goede, duurzame en kwaliteitsvolle producten van onze varkenshouders met een eerlijke prijs te belonen”, aldus BFA-directeur Katrien D’hooghe. “Het is noodzakelijk om volop in te zetten op producten die beantwoorden aan de verwachtingen van de consument en die zich voldoende differentiëren op vlak van voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid maar wel aan een juiste prijs.”

BFA stelt verder dat er verder moet worden ingezet op het openen van nieuwe afzetmarkten én op de heropening van afzetmarkten die nog altijd gesloten zijn als gevolg van de Afrikaanse Varkenspest. “We doen dan ook een oproep aan alle overheden om hier vlug en met alle mogelijke middelen een oplossing voor te vinden. Daarnaast is er nood aan onmiddellijke actie om de druk op markten te verlichten.”

Korte termijntoeslag?

De koepel van de Belgische diervoedersector roept op tot dringend en gestructureerd overleg en ondersteunt dan ook voluit het initiatief van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits om alle betrokken ketenpartijen op korte termijn bijeen te brengen. “Een korte termijntoeslag voor de zeugenhouders naar Waals voorbeeld (530 euro per zeug!) en de noodzakelijke structurele maatregelen op lange termijn zijn een topprioriteit voor een varkenssector in crisis.”

“Belangrijke werkpunten zijn eveneens de verdere uitbouw van de export en het varkensvlees het imago bezorgen dat het verdient: lekker én gezond. Deze crisis kan enkel worden opgelost als alle schakels constructief samenwerken aan permanente oplossingen. Zo niet is de schade niet te overzien.”

Lieven Vancoillie-BFA

Lees ook in Actueel

Indiase gigant in offroadbanden BKT heeft grootse plannen

Nieuws van maatschappijen BKT-banden zijn in Europa verkrijgbaar als originele uitrusting of als vervangingsbanden. Ze worden uitsluitend in India geproduceerd. De fabrikant heeft er 5 productievestigingen, waaronder die in Bhuj, die zowel gigantisch als modern is. De productievestiging in Bhuj moet het bedrijf in staat stellen om tegen 2026 ambitieuze doelstellingen te halen (600.000 ton banden per jaar, voor een omzet van 2 miljard dollar). Een bezoek aan de site was een must!
Meer artikelen bekijken