Vlaamse regering verhoogt boetes en gevangenisstraffen voor dierenbeulen

Ben Weyts heeft strengere én effectievere straffen laten goedkeuren voor burgers én bedrijven die dieren mishandelen of verwaarlozen.
Ben Weyts heeft strengere én effectievere straffen laten goedkeuren voor burgers én bedrijven die dieren mishandelen of verwaarlozen. - Foto: TD

Wie een dier mishandelt of verwaarloost riskeert nu maximaal 16.000 euro boete of 3 maanden cel bij een eerste vergrijp, of tot 100.000 euro boete en 18 maanden celstraf bij herhaaldelijke en zware mishandeling of verwaarlozing binnen een termijn van 3 jaar.

Strenger

Rechters kunnen bedrijven die dieren mishandelen voor maximaal 3 jaar sluiten en burgers definitief of voor 3 jaar verbieden om dieren te houden. Maar omdat dit volgens Weyts onvoldoende is om ontradend en bestraffend te werken voor ‘echte dierenbeulen’, heeft hij nu strengere én effectievere straffen laten goedkeuren voor burgers én bedrijven die dieren mishandelen of verwaarlozen. Boetes worden tot 50 keer strenger tegenover nu. Gevangenisstraffen 20 keer strenger. “Op die manier krijgt de politie voor het eerst ook de mogelijkheid om dierenbeulen bij een eerste misdaad onmiddellijk aan te houden, wat bevorderlijk is voor een goed onderzoek”, zegt Weyts.

Recidivisme

Ook wie dieren herhaaldelijk verwaarloost of mishandelt, riskeert zwaardere straffen. De definitie van 'recidivist' wordt bovendien verruimd: vroeger moesten verschillende feiten gepleegd zijn binnen een periode van 3 jaar om te kunnen spreken over recidivisme: voortaan zal het gaan om een periode van 5 jaar. Een recidivist riskeert een boete tot 1.600.000 euro (x16) of een gevangenisstraf die kan oplopen tot 10 jaar (x7).

De rechter krijgt ook de mogelijkheid om bedrijven die dieren mishandelen voor een termijn van 5 jaar of zelfs volledig te sluiten. En ook burgers kunnen voorgoed of voor een termijn van 5 jaar een verbod krijgen om dieren te houden. “We pikken het in Vlaanderen niet meer als je dieren mishandelt. Wie niet horen wil, zal voelen”, zegt Weyts.

Belga - TD

Meest recent

Meest recent