Startpagina Veeteelt

Vlaamse regering verhoogt boetes en gevangenisstraffen voor dierenbeulen

De Vlaamse regering heeft zwaardere straffen goedgekeurd voor wie dieren mishandelt. Zowel voor burgers als voor bedrijven worden de boetes en mogelijke gevangenisstraffen fors verhoogd. Dat maakt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bekend.

Leestijd : 2 min

Wie een dier mishandelt of verwaarloost riskeert nu maximaal 16.000 euro boete of 3 maanden cel bij een eerste vergrijp, of tot 100.000 euro boete en 18 maanden celstraf bij herhaaldelijke en zware mishandeling of verwaarlozing binnen een termijn van 3 jaar.

Strenger

Rechters kunnen bedrijven die dieren mishandelen voor maximaal 3 jaar sluiten en burgers definitief of voor 3 jaar verbieden om dieren te houden. Maar omdat dit volgens Weyts onvoldoende is om ontradend en bestraffend te werken voor ‘echte dierenbeulen’, heeft hij nu strengere én effectievere straffen laten goedkeuren voor burgers én bedrijven die dieren mishandelen of verwaarlozen. Boetes worden tot 50 keer strenger tegenover nu. Gevangenisstraffen 20 keer strenger. “Op die manier krijgt de politie voor het eerst ook de mogelijkheid om dierenbeulen bij een eerste misdaad onmiddellijk aan te houden, wat bevorderlijk is voor een goed onderzoek”, zegt Weyts.

Recidivisme

Ook wie dieren herhaaldelijk verwaarloost of mishandelt, riskeert zwaardere straffen. De definitie van 'recidivist' wordt bovendien verruimd: vroeger moesten verschillende feiten gepleegd zijn binnen een periode van 3 jaar om te kunnen spreken over recidivisme: voortaan zal het gaan om een periode van 5 jaar. Een recidivist riskeert een boete tot 1.600.000 euro (x16) of een gevangenisstraf die kan oplopen tot 10 jaar (x7).

De rechter krijgt ook de mogelijkheid om bedrijven die dieren mishandelen voor een termijn van 5 jaar of zelfs volledig te sluiten. En ook burgers kunnen voorgoed of voor een termijn van 5 jaar een verbod krijgen om dieren te houden. “We pikken het in Vlaanderen niet meer als je dieren mishandelt. Wie niet horen wil, zal voelen”, zegt Weyts.

Belga - TD

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken