Startpagina Bedrijfsnieuws

Aveve informeerde geïnteresseerden over maïsrassen en fytogebruik

De voorbije twee maanden organiseerde Aveve twaalf vergaderingen verspreid over heel Vlaanderen om haar klanten te informeren over de actualiteiten in de gewasbescherming én over het assortiment maïsrassen. Zo’n 2.500 geïnteresseerden werden verwelkomd.

Leestijd : 5 min

M arijn Taveirne, commercieel verantwoordelijke land-en tuinbouw bij Aveve besprak tijdens de vergadering het assortiment maïsrassen voor 2017. Aveve beschikt over een ruim aanbod van meer dan dertig maïsrassen. Tijdens de vergadering lag de focus hoofdzakelijk op de nieuwe rassen in het assortiment.

Maïsrassen voor 2017

Uitstekende jeugdgroei

Rassen met een goede jeugdgroei, zoals Agrofides en LG 31.235, zijn in een moeilijk voorjaar zoals 2016 in het voordeel. “Agrofides (FAO 220) is een nieuw massaal dubbeldoelras van KWS, gekenmerkt door een zeer gelijkmatige kolfinplanting kort tegen de stengel”, beschreef Taveirne. Aan de hand van opbrengstresultaten toonde hij aan dat de korrelopbrengst van Agrofides enkele procenten hoger ligt dan de KWS genetica van de vorige generatie. De nieuwe LG 31.235 (FAO 220) vormt een zeer bladrijk en stevig gewas. “Met VEM-waarden van 101,7% in 2015 en 101,4% in 2016 bewijst LG 31.235 al 2 jaar zijn uitstekende voederkwaliteit in de cijfers van het CIPF” overtuigde Taveirne.

Vroege oogst

In kader van de beperkte ruwvoedervoorraad leeft het idee bij meerdere landbouwers om een vroege kuil aan te leggen door het zaaien van een zeer vroeg maïsras. P7326 (FAO 170) is een ultravroeg ras voor een zeer vroege oogst, late zaai na bijvoorbeeld een snede gras is ook mogelijk. “Bij vroege zaai van P7326 kan, onder normale groeiomstandigheden rond begin september gehakseld worden” voorspelde Taveirne. LG 30.209 (FAO 190) is een vroeg ras met het hoogste zetmeelgehalte én de hoogste verteerbaarheid op de Belgische rassenlijst.

Uitstekende stengelrot-resistentie en legervastheid

Stengelrot wordt veroorzaakt door fusarium schimmels en zorgt voor legering van het gewas. Vooral bij de oogst als korrelmaïs of CCM is een goede tolerantie voor stengelrot van belang. Onder andere P8329, Kompetens en DKC 3350 hebben een zeer goede tolerantie voor stengelrot. P8329 (FAO 235) is een pure dent maïs. Het ras behaalde in het CIPF voorlopig netwerk 2015 met 109,9% de hoogste korrelopbrengst en is dus zeer geschikt voor CCM of een zetmeelrijke kuil. “Kompetens (FAO 220) is dé huidige referentie op vlak van korrelopbrengst”, bewees Taveirne aan de hand van meerjarige opbrengstresultaten van het CIPF. DKC 3350 (FAO 230) vormt een massaal gewas met mooie grote kolf. Volgens Taveirne is het gewas zeer geschikt voor CCM: “op vlak van mycotoxinen scoort het ras zeer goed in kunstmatig besmette proeven van de kweker, de eerste ervaringen bij klanten bevestigen deze resultaten”.

Goede droogtetolerantie

“Het najaar, en vooral de maand september, was zeer droog in 2016. In combinatie met een meer oppervlakkige beworteling van de maïs ten gevolge van het zeer natte voorjaar heeft dit ervoor gezorgd dat de maïs vocht tekort had en uitzonderlijk snel is gaan afrijpen”, overliep Taveirne het seizoen. DKC 2931 (FAO 210) en Vemstar (FAO 235) zijn voorbeelden van twee rassen met een goede droogtetolerantie. Vemstar is dé topper op vlak van verteerbaarheid in de halfvroege/ halflate groep van het CIPF, zowel vorig jaar als in 2016. Ook de nieuwe LG 31.269 (FAO 240) is een referentie op vlak van verteerbaarheid in de halfvroege/ halflate groep.

Rassen met de hoogste D.S.-opbrengst

“Massale maïsrassen geven de hoogste opbrengsten per hectare en staan dus garant voor een maximale aanvulling van je ruwvoervoorraad.” beklemtoonde Taveirne.

Albatros (FAO 220) behaalde van 2012 tot 2016 een gemiddelde korrelopbrengst van 102,1% in het CIPF rassenonderzoek. “Het ras staat garant voor een hoge en stabiele korrelopbrengst én geeft daarnaast ook een uitstekende D.S.-opbrengst” omschreef Taveirne. Metronom (FAO 230) is dé topper op vlak van D.S.-opbrengst en bewijst dit zowel in de resultaten van het CIPF als op de Belgische rassenlijst. Ook op het vlak van korrelopbrengst is Metronom een topras bewees Taveirne: “in het CIPF normaal netwerk korrel behaalde Metronom in 2016 een korrelopbrengst van 107,3% en een financiële opbrengst van 108,3%”.

Frederico (FAO 230) vormt een zeer massaal gewas gekenmerkt door zijn typische ‘hamerkolven’ met platte kop. Frederico is een uitzonderlijke maïs door zijn combinatie van én een uitstekende drogestof-opbrengst én een hoog zetmeelgehalte. “Frederico lijkt geen last te hebben van een verdunningseffect”, stelde Taveirne. Batisti (FAO 240) van kweker Caussade werd omschreven als een zeer massaal en stevig gewas.

Actualiteiten inzake gewasbescherming

Filip De Pestel, commercieel verantwoordelijke bij Aveve, gaf zijn visie op de onkruidbestrijding in maïs het voorbije jaar. Een aantal sprekende beelden gaven aan dat op veel percelen geen volledige onkruidbestrijding uitgevoerd is kunnen worden. “Maar de boeren die kozen voor een vooropkomst hebben veelal goede resultaten gekend.” vervolgde De Pestel.

De vochtige omstandigheden van het afgelopen voorjaar maakte dat bodemmiddelen heel goed hun werk hebben kunnen doen. Filip waarschuwde wel dat de weersomstandigheden van dit voorjaar niet noodzakelijk de weersomstandigheden van volgend voorjaar zijn. “Daarom blijft ons advies een doordachte vooropkomstbehandeling met een correctie in naopkomst.” Deze dubbele behandeling blijkt op veel plekken nodig, nu er een grote beperking is gekomen op het gebruik van producten met terbuthylazine. “Hierdoor zagen we volgende onkruiden opduiken: akkerviooltje, kamille, veelknopigen en zelfs vogelmuur,” zei De Pestel: “Daar hadden we vroeger veel minder moeite mee.”

De Pestel gaf een kort advies naar de te gebruiken voor- en naopkomstmiddelen. “In vooropkomst hebben we met Dual Gold een middel dat al jaren zijn waarde bewijst, en op veel percelen nog steeds uitstekend werk levert.” Dual Gold heeft inderdaad een sterke bodemwerking, en een degelijk werkingsspectrum, maar op percelen met moeilijkere onkruiden (zoals bingelkruid, herik en andere) moet hij de nieuwere generatie producten (Camix, Adengo) laten voorgaan.

Voor de naopkomstbehandeling blijven de ‘triketones’ de basis (Callisto, Laudis, Camix, Capreno) aangevuld met een goed grassenmiddel. Bij deze laatste groep zien we een meerwaarde van Equip ten opzichte van Samson, op een aantal breedbladige onkruiden. Om haagwinde aan te pakken, blijft Kart de beste partner. “Een dubbele behandeling zal echter veelal noodzakelijk zijn bij zware besmetting met dit onkruid”, aldus het advies van De Pestel.

Knolcyperus is echter misschien wel het meest oprukkend onkruid in de Antwerpse Kempen. Voorkom in de eerste plaats verspreiding door de machines grondig te reinigen als je van een besmet perceel komt. Heb je toch een aantasting, dan moet je de knolcyperus uitputten door te spuiten met een combinatie van Callisto en Lentagran/Onyx.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken