Startpagina Uw stem

Voedselbanken

In de krant las ik dat de bezoekers van de voedselbanken ondankbaar zijn en waardevolle producten als rijst en spaghetti zouden verwerpen. De reactie van de geïrriteerde journalist is dan ook verontwaardiging over deze vespilling.

Leestijd : 1 min

Het is echter het succes van onze moderne landbouw en de overvloedige voedselvoorziening waardoor onze minstbedeelden in de maatschappij nog kunnen kiezen in hun ter beschikking gestelde voedselpakket.

De bedenking dat we hier kunnen verspilen terwijl er ergens anders in de wereld echte hongersnood heerst, maakt voedselvespilling wraakroepend.

Nochtans kunnen we als beschaafde westerse mensen de honger bannen door financiële steun en door te besparen op niet-levensnoodzakelijke zaken als bijvoorbeeld reizen en uitgaan.

Het succes van de moderne landbouw levert erg goedkope basisproducten als graan, suiker, melk en seizoensgebonden groenten en fruit.

Regelmatig moeten de overtollige voorraden weggewerkt worden onder vorm van bio-ethanol of als biogas voor elektriciteitsproductie.

Met de werking van de Voedselbanken wordt de honger bestreden van onze minstbedeelden. Zij hebben niet altijd een structureel tekort aan koopkracht, maar moeten ook bij tijdelijke noodproblemen geholpen worden.

Coppejans Albert, Walshoutem

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken