Startpagina Pluimvee

Fipronil in eieren - Groen eist meer duidelijkheid over besmette eieren

Oppositiepartij Groen wil dat er snel meer transparantie komt over de mogelijke gezondheidsrisico's van het consumeren van eieren uit de Belgische markt. "Ondanks de geruststellende berichtgeving van het FAVV (Federaal Voedselagentschap), blijft er heel veel onduidelijkheid over de situatie in België", zegt Vlaams parlementslid Bart Caron. "Met volksgezondheid neem je geen risico", zegt hij.

Leestijd : 1 min

Caron vindt de situatie vreemd en onduidelijk. Terwijl in Nederland een hele reeks supermarkten eieren uit de rekken hebben gehaald, is dat in België niet gebeurd. "Toen de besmetting bekend werd, ontstond in Nederland veel onrust. In België is er daarentegen blijkbaar niets aan de hand. Vreemd. Er is ook heel weinig informatie verspreid", aldus Caron.

De oppositiepartij dringt aan op meer transparantie. "De dagelijkse berichtgeving in de media, dat iedere dag met een hoofdstuk groeit, schenkt geen vertrouwen", zegt Caron. Er blijven ook nog veel vragen open. Caron: "Vandaag is niet bekend hoeveel Belgische bedrijven er geblokkeerd zijn. En of daar ernstige vormen van contaminatie zijn vastgesteld. En wat er gebeurt met de eieren van die bedrijven die eerder aan winkels zijn geleverd? Mogen die doorverkocht worden? "

Caron vindt dat federaal minister van Landbouw, Denis Ducarme, en Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege dringend duidelijkheid moeten scheppen. "Want ook de bonafide landbouwers worden getroffen door de radiostilte. De prijzen dreigen in te storten, de landbouwer dreigt zijn inkomen drastisch te zien dalen."

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken