Startpagina Akkerbouw

Duurzaam voedsel neemt marktaandeel van bijna 5% in

Leestijd : 2 min

Volgens een eerste meting is de markt voor duurzaam voedsel in Vlaanderen in 2015 goed voor minstens 418 miljoen euro. Daarmee neemt duurzaam voedsel een marktaandeel van bijna 5% in de totale voedingsmarkt in.

Ter vergelijking: in Nederland, waar de meting al langer gebeurt, bedraagt het aandeel in 2015 8%. Dat blijkt uit de studie ‘Dagelijkse kost, duurzame kost?’, een achtergrondrapport bij het Landbouw- en Visserijrapport 2016, dat onlangs onder de titel ‘Voedsel om over na te denken’ is verschenen.

Duurzaam voedsel wordt gedefinieerd als “voedsel waarbij tijdens de productie en verwerking meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn en/of sociale aspecten dan wettelijk verplicht is”.

Duurzame consumptie kan een hefboom zijn voor de verduurzaming van het gehele voedselsysteem. De duurzaamheid van onze voedselconsumptie in kaart brengen is een eerste logische stap. Omdat er in Vlaanderen geen structurele, periodieke opvolging van duurzame voedselkeuzes bestaat, lanceert het Departement Landbouw en Visserij een ontwerp van een monitoringsinstrument en een nulmeting van duurzame voedselkeuzes in Vlaanderen anno 2015 . De Nederlandse Monitor Duurzaam Voedsel van de Universiteit Wageningen is een belangrijke bron van inspiratie geweest.

Inzicht in voedselconsumptie

Bij de trends in duurzame voedselconsumptie komen de volgende kern-inzichten naar voren:

- De vraag naar bio neemt toe, maar het marktaandeel blijft met 2% voorlopig zeer klein.

- Scharreleieren zijn de standaard (69%), vrije uitloop volgt op de tweede plaats (23%).

- De consumptie van gecertificeerde duurzame vis zit in de lift.

- De bestedingen aan biologisch vlees groeien, maar het marktaandeel blijft met 1,2% zeer klein.

- Fairtrade is een stabiele groeier. Zo draagt 12% van de verkochte bananen in België het Fairtrade-label.

- De omzetdaling in de rechtstreekse verkoop bij de boer is gestabiliseerd. Het gaat om minder dan 1% van de totale bestedingen aan vers-producten in België.

- De consumptie van vlees en melk daalt de laatste jaren, die van melk- en vleesvervangers stijgt.

- De Vlaming scoort slecht op het vlak van gezonde voeding, gewicht en beweging. Zo eet slechts 29% van de bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit, voor groenten volgt 38% van de Vlamingen de richtlijn. Bijna de helft heeft overgewicht, 13% heeft zelfs obesitas. Slechts 40% van de bevolking besteedt minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging.

- Vlamingen veroorzaken voedselverlies. Een consument produceert per jaar 16,9 kg voedselafval, waarvan 7,4 kg voedselverliezen en 9,5 kg nevenstromen.

- In de monitor ligt de focus op de consumptie voor thuisverbruik. Het rapport geeft de evolutie van 2008 tot en met 2015 weer. De meeste data zijn afkomstig van GfK Belgium, verzameld in opdracht van VLAM, of van de organisaties die duurzaamheidslabels beheren.

Het rapport is beschikbaar op www.vlaanderen.be/landbouw/studies.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken