Startpagina Actueel

Voor verwerking in korte keten zijn kleine en mobiele slachteenheden dringend nodig

Na de sluiting in de zomer van het laatste schapenslachthuis in het Antwerpse klinkt de roep naar kleine en mobiele slachtinrichtingen alsmaar luider. Zeker in de korte keten is daar grote behoefte aan. BioForum bekijkt al langer de haalbaarheid van een mobiel slachthuis. Daarmee verandert er op het terrein vandaag echter nog niets.

Leestijd : 3 min

Er zijn verhalen van landbouwers uit de provincie Limburg bekend die met kleine loten biologische kippen tot in... Pipaix moeten rijden, in de buurt van Doornik. Dat is 160 km ver.

“Er is ook een korteketenondernemer die 2 uren moet rijden om zijn dieren te laten slachten”, aldus Chris Steenwegen, Vlaams parlementslid voor Groen in de commissie Landbouw.

Hogere prijsdruk

Iedereen is het erover eens dat de korte keten alle steun verdient. Dat gebeurt door onder meer door subsidies te voorzien. Maar wat als je tientallen of honderden km moet rijden om je vee te laten slachten, om die daarna in de eigen hoevewinkel te verkopen? Wat dan met dat begrip... korte keten?

De sluiting van kleinere slachthuizen heeft ook tot gevolg dat het aanbod structureel daalt en dat enkele spelers die markt in handen hebben, wat tot een hogere prijsdruk kan leiden. “Wordt het niet tijd, zoals in Frankrijk, voor een nationaal of Vlaams plan met visievorming voor kleinschalige alternatieve pistes?”, aldus Chris Steenwegen.

“Er bestaat vandaag een enorme discrepantie tussen de weinig resterende kleinschalige slachthuizen en de grote exportgerichte slachtinrichtingen. Die kleinschalige slachthuizen geven ook aan dat ze worden geviseerd door diverse controlerende instanties.” Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) werkt intussen aan een omzendbrief over het slachten op de hoeve.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) erkent dat er een probleem is. “Zeker voor schapen en geiten. In de provincies Limburg, Ant werpen en Vlaams-Brabant zijn er op dit ogenblik geen operationele slachthuizen. Aandacht voor de noden met betrekking tot de mogelijkheden om te slachten is voor mij heel belangrijk, gezien het toenemende belang van de korte keten.”

Bij de opmaak van nieuwe regelgeving wordt vandaag altijd bekeken of kleinere slachthuizen bepaalde uitzonderingen kunnen verkrijgen.

Rendabel voor pluimvee

BioForum kreeg verder ook financiering om de haalbaarheid van een mobiele slachteenheid te onderzoeken. Voor het slachten van pluimvee bleek dat haalbaar, maar voor grotere landbouwdieren is de rendabiliteit van die mobiele slachteenheid een struikelblok. Er zijn te veel slachtingen per dag nodig opdat een mobiele slachteenheid rendabel zou zijn.

“Een oplossing zou kunnen zijn dat men dieren van meerdere veehouders naar 1 mobiele slachtlocatie voert, maar dan verdwijnt het voordeel dat de dieren niet moeten worden getransporteerd” aldus minister Crevits. “Voor het pluimvee zijn we dus al wat verder dan voor de grotere dieren, maar we zoeken een oplossing, want ik vind het wel terecht dat deze problematiek wordt aangekaart.”

Vlaamse Schapenhouderij

Verder stelt de sector voor om de haalbaarheid van het heropenen van kleine, regionale slachthuizen te bestuderen. “Verleden jaar heb ik een subsidie toegekend aan Vlaamse Schapenhouderij voor de uitvoering van het project ‘Nood aan microslachthuizen’. De ultieme betrachting is het oprichten van een samenwerkingsverband om lokale, kleinschalige slachthuizen uit te baten. Dat moet dan de transportafstand naar slachthuizen reduceren, het dierenwelzijn optimaliseren en ook de afzet in de korte keten stimuleren”, geeft minister Crevits nog mee.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken