Startpagina Fruit

Minder wijnproductie dit jaar

Er is dit jaar erg weinig wijn geproduceerd. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw OIV. De 3 Europese wijnlanden bij uitstek, Italië, Spanje en Frankrijk, kregen te maken met ongunstige weersomstandigheden.

Leestijd : 1 min

De wereldwijde wijnproductie zou naar schatting uitkomen rond 250 miljoen hl. Dat komt in de buurt van de historische lage productie van 2017. Tegenover vorig jaar, toen de wijnboeren al minder afleverden dan gemiddeld, zou er een daling met 4 % zijn.

Frankrijk boet in

In Frankrijk was er vrieskou in april, gevolgd door veel neerslag in de zomer. Ook van de schimmel meeldauw bleven de Franse wijnbouwers niet gespaard. Gevolg: 27% minder Franse wijn dan in 2020 en het laagste volume sinds 1957.

Frankrijk, vorig jaar nog nummer 2 in de rangschikking van grootste wijnlanden ter wereld, zou zelfs voor het eerst sinds 2013 ingehaald worden door Spanje. Italië voert de lijst aan.

Zuidelijk halfrond scoort wel

De Europese top 3 is goed voor 45% van de wereldproductie. Vooral in het zuidelijk halfrond ging het wel erg goed voor de wijnbouwers. Daar zou de productie dit jaar afklokken op een recordniveau van 59 miljoen hl, een toename met 19 %. Chili en Australië zouden dit jaar zelfs ongeveer 30 % meer afleveren.

Belga

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken